Oltu taşı, kadın ustaların ellerinde tespih, takı ve süs eşyasına dönüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Oltu taşı, kadın ustaların ellerinde tespih, takı ve süs eşyasına dönüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2024 09:16

Oltu taşı, kadın ustaların ellerinde tespih, takı ve süs eşyasına dönüşüyor

Haberin Devamı

Murat AYDIN / OLTU(Erzurum),(DHA)-ERZURUM'un Oltu ilçesinde yerin metrelerce altından erkekler tarafından çıkarılan Oltu taşı, kadın ustalar tarafından el emeği göz nuru takı, süs eşyası ve tespihe dönüştürülüyor. Kimisi ilçedeki atölyelerde kimisi de evlerinde çalışan kadınlar, 'siyah altın' olarak değerlendirdikleri taşa şekil veriyor.

Oltu'daki Akdağ eteklerinde açılan maden ocaklarından yerin metrelerce altında erkekler tarafından çekiç ve murç yardımıyla çıkarılan Oltu taşı, ilçe merkezindeki atölyeye taşınıyor. Yıllarca erkek ustalar tarafından işlenen taşı daha önce bu konuda eğitim alan kadınlar tarafından işlemeye alınıyor. Kadın ustalar, taşı küçük parçalara bölerek çalışmaya başlıyor. İşleyecekleri, tespih, takı ya da süs eşyasına göre parçalan taşlar bu kez tezgaha alınarak tasarımları yapılıyor. Küçük toz zerrecikleri vakum sistemiyle dışarı atılan taşların işlenmesi devam ediyor. Yörede 'siyah altın' olarak da bilinen taş, atölyede maharetli kadın ustaların ellerinde tespih, anahtarlık, yüzük, kolye, broş, küpe, bileklik, gerdanlık ve kravat iğnesine dönüşüyor.

KADINLARIN GEÇİM KAYNAĞI

Haberin Devamı

Yörede uzun süre erkek ustaların elinde şekillenen Oltu taşı, son yıllarda kadınlar için de önemli geçim kaynağı haline geldi. Atölyelerde 25 kadının çalıştığı ilçede 25 kadında evinde hizmet veriyor. Oltu taşı işlemeciliğini 15 yıldır yaptığını söyleyen Aliye Yıldırım, "Taş işlemeciliği benim hayatıma maddi manevi çok şey kattı. Çocuklarım da yaz tatillerinde çalışıyorlar. Onları çok rahat bir şekilde okullarında okutuyorum. İşimi çok seviyorum, stresimizi alıyor. Çalıştıkça mutlu oluyorum" dedi.

Oltu taşı işlemeciliğinin kadınların tercih ettiği mesleklerden biri haline geldiğini ifade eden Tuba Açıkgöz, "Beş yıldır bu işyerinde çalışmaktayım. Oltu'da ve bölgemizde bayanların en çok tercih ettiği sektörlerden birisi Oltu taşı işlemeciliği. Kadın istihdamı konusunda hem çalıştığımız iş yerinde hem de bölgemizde öncü olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!