IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 15:57
ERZURUM MİLLETVEKİLİ İBRAHİM AYDEMİR
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınan Kalkınma Bakanlığı bütçe görüşmelerinde bir konuşma yaparak, Doğu Anadolu Kalkınma Projesi(DAP) konusundaki tespitlerini paylaştı.
AYDEMİR’DEN DAP TARİFİ
Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesi’nin 12 Mart 1991’den 11 Haziran 2011’e ve oradan da günümüze bölgesel kalkınma adına yapılmış sosyoekonomik muhtevalı bir diriliş seferberliği olduğunu kaydeden Milletvekili Aydemir, ‘Bölgesel boyutlu bir kalkınma deklarasyonu üzerinde tüm bölge halkının mutabık kaldığı bir kalkınma manifestosudur. 2002 yılına dek tüm kalkınma hayalleri yol, su, okul ve elektrik üzerine kurgulanmış bir bölgenin günümüz ekseninde, ekonomide kendini önce ulusal ve daha sonra küresel ölçekte ifade etme adına kavuştuğu bir ufuktur, bölgenin kalkınma kodudur. Kısaca, DAP Doğu Anadolu Bölgesinin sosyoekonomik manada kalkınması adına bir milattır.” tanımlamasını yaptı.
DAP’IN TARİHİ SERÜVENİ
‘Doğu Anadolu Kalkınma Projesi’nin mana ve ehemmiyetinin anlaşılması tarihsel serüvenin bilinmesiyle mümkündür.” diyen Milletvekili Aydemir, ‘DAP, 1991 Mart’ında ‘Dadaşa Merhaba Gazetesi’nin mütevazı çalışma ofisinde Erzurum sevdalısı bir grup gazetecinin ortak tefekkürüyle gündeme gelen Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik kurtuluşunun manasında seslendirilen bir taleptir. “ dedi.
DAP VE ERZURUM ETABI
Konuşmasında DAP fikrinin tekamül ve serüvenini anlatan Milletvekili Aydemir, ‘GAP’la müteradif, bu ekonomik reçete daha sonra
Atatürk Üniversitesinde bilimsel dikkatleri çekmiş, 1992 yılında dönemin üniversite yönetimince oluşturulan bilimsel kurul tarafından tüm boyutlarıyla ele alınarak bir rapor hâline dönüştürülmüştür. DAP, 1996 yılında o dönemde Ankara’dan taşraya ekonomik planlamayı yürüten DPT’nin gündemine girmişse de sadece teorik bir istem hâlinde kadük kalmıştır. Bölge kalkınmasında özel hassasiyet ve çaba sergileyen ve Erzurum özelinde konuyu sürekli gündemde tutan Doğu Anadolu Sanayici İşadamları Derneği (DOSİAD) gibi bölgesel kalkınma adına sivil inisiyatifi temsil eden kuruluşlar, DAP’ın GAP benzeri bir hüviyet kazanması yolunda projeye dikkatleri çeken çalışmalar ortaya koymuş, meseleyi Ankara gündemine taşıyacak girişimlerde bulunmuşlardır. Ne ki, o dönemlerde, bölgeyi seçimden seçime hatırlayan, günübirlik söylem ve eylemlerle bölgeye yaklaşan siyasiler DAP’a yoğunlaşmamış, üzerinde ciddi bir hassasiyet göstermeyi esirgemişlerdir. Nitekim, bu yaklaşım ciddi bir tepki oluşturmuş, DOSİAD adına tarafımızdan kaleme alınan ve neşredilen “Erzurum İçin Vizyon Arayışları” adlı eserde mesele tüm yönleriyle dikkatlere sunulmuş, hükûmetlere ve dolayısıyla siyasilere DAP’ın yasalaştırılması noktasında bilimsel çağrılar yapılmıştır. Bölgenin gelişme ve kalkınması adına bir beyin fırtınası oluşturan, Erzurum için Ufuk Arayışları adıyla da neşredilen araştırmada Doğu Anadolu Kalkınma Planı’nın siyaset zemininde mesele hâline getirilmesi ve ivedilikle yasal çerçeveye kavuşturulması ısrarla vurgulanmıştır. Bu vurgu şudur: Doğu Anadolu Bölgesi artık, yokluk, yoksullukla anılan, sefalet trajedilerine adres gösterilen ve siyaset zemininde geri kalmışlığı istismar edilen bir coğrafya olmaktan bir an evvel kurtarılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN MÜJDESİ
DAP’ın kuvveden fiile geçirilmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla gerçekleştirildiğini vurgulayan Milletvekili Aydemir, ‘ Doğu Anadolu Bölgesi’nin sosyal ve ekonomik boyutta gelişmesi, kalkınması noktasında büyük bir ehemmiyete haiz DAP adına ilk ciddi ve tarihsel atılımın 2011’de ak davanın manevi lideri Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından gerçekleştirilmiş, dadaş sinerjisinin bir ürünü olan DAP’la ilgili tarihî karar yine Erzurum’da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından müjdelenmiştir. Yine, Sayın Cumhurbaşkanımızın Erzurum özelinde Doğu Anadolu Bölgesi’ne özel bir yaklaşım ve hassasiyetinin ifadesi olan Erzurum’un ev sahipliğini yaptığı 25’inci Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları’nda dönemin Başbakanı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız DAP Başkanlığının Erzurum’da kurulacağını belirtmiş, bugün bütçesi üzerinde durduğumuz DAP kati biçimde Türkiye ekonomik gündemine taşınmıştır.” dedi.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NUN AÇIKLADIĞI EYLEM PLANI
DAP konusunda geliştirilen ikinci tarihi safhayı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Eylem Planı olduğunu kaydeden Milletvekili Aydemir şunları kaydetti: ‘DAP adına atılan ikinci tarihî adım ise Mayıs 2015’te Sayın Başbakanımı tarafından deklare edilen DAP Eylem Planı’dır. Biz bu vesileyle, devlet adamlığı ciddiyet ve hassasiyeti gösteren, Doğu Anadolu Bölgesi’ni kalkınmasını sefalet temalı romanların konusu olmaktan çıkarma adına bir ilki gerçekleştiren ve bölge kalkınmasında tarihî bir seyri başlatan Sayın Cumhurbaşkanımıza, eylem planıyla DAP’ı toplumsal refah düzeyini artırıcı bir sürece kavuşturan ve bu yolda bir imkân seferberliği başlatan Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na, DAP’ın hayata geçirilmesi ve uygulanması adına özel dikkat sarf eden bölgemiz milletvekili Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz Beyefendi’ye ve Bakanlık yöneticilerine Erzurum adına, Doğu Anadolu Bölgesi halkı adına şükranlarımızı sunuyoruz.”
DAP VE HEDEFLENEN UFUK
Konuşmasında DAP’la bölgeye taşınan vizyona ve hedeflenen ufka değinen Milletvekili Aydemir, ‘
Herhangi bir meselede ciddiyetin temeli, önce o sorunu tarif etmek, tespitlerde bulunmak, sonra da kapsamlı öngörülere yoğunlaşmak, bir disiplin içinde ele almaktır. DAP, AK Parti iktidarları tarafından tarif edilen, uygulama yöntemleri bilimsel biçimde ortaya konulan bir umut projesidir.’ diye konuştu.
DAP’IN HEDEFLERİ
DAP’ın hedeflerine vurgu yapan Milletvekili Aydemir, ‘Kalkınma Bakanlığı değerli uzmanlarınca hazırlanan DAP Eylem Planı 2014-2018’le bölgenin mevcut sorunlarının çözülmesi, illerde altyapı sorunlarının giderilerek daha modern ve yaşanabilir kentler oluşturulması ve bölgede ekonomik kalkınmanın, sosyal gelişmenin hızlandırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, bölgeye 2014-2018 döneminde yapılması planlanan yatırımların tutarı da 21 milyar lira olarak öngörülmüştür. Yatırımların 10,3 milyar lirasının altyapı, kentleşme ve çevre koruma alanında gerçekleştirilmesi planlanmış, beşeri, sosyal sermayenin ve sosyal altyapının güçlendirilmesi için 6,6 milyar, gıda ve tarım sektörlerinde verimlilik ve katma değerin artırılması için 3,4 milyarlık yatırım harcaması planlanmıştır.” dedi.
DAP’IN HİTAP ETTİĞİ DEĞERLER
DAP’ın içeriği ve hitap ettiği ekonomik ve sosyal değerler hakkında bir değerlendirme yapan Milletvekili Aydemir, ‘DAP’ın en önemli içeriği, bölgedeki insan kaynaklarının değerlendirilmesi, kalkınma organizasyonlarının temellendirilip örgütlenmenin geliştirilmesi, yoksullukla akli ve küresel gerçekler ışığında mücadele edilmesi, kalkınma ve gelişmeye kaynaklık edecek altyapının oluşturulmasıdır. Diğer bir önemli husus da plan çerçevesinde bölgede ekonomik çekim merkezleri oluşturulması, ekonomik ifadeyle ihtisas ekonomisine odaklanılmasıdır. Tarihte bir ticaret alanı ve ipek yolu üzerinde bir ekonomi merkezi olan Doğu Anadolu Bölgesi ve illerinde kalkınma, gelişme hafızası bu planla yeniden uyanmaktadır. Bölgede var olan kalkınma yetenek, imkân ve potansiyeli, bu planla tarif bulan ekonomik diriliş sürecinde canlanmakta, bölge insanın kalkınma enerji ve heyecanı DAP disipliniyle yeni bir güç kazanmaktadır.” şeklinde konuştu.
DAP, ÜLKE VE BÖLGEYE HAYIRLI OLSUN
Aydemir, konuşmasının son bölümünde, ‘Bölge ekonomi aktörleri DAP’la bir farkındalık dönemine ulaşılmış, bölgede bir kalkınma sinerjisi oluşmuştur. Planın başarıya ulaşmasının teminatı, AK PARTİ’nin bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi yolundaki kararlılığı, Sayın Bakanımız ve ekibinin DAP konusundaki duyarlılık ve dirayetidir. Doğu Anadolu Kalkınma Planı’nı hayata geçiren ak hizmet davasının mensubu olmaktan duyduğumuz gururla plan çerçevesinde yürütülecek atılım, hayata geçirilecek yatırım ve ortaya konulacak çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum.’ dedi.