IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 11:55
HİKMET KARACA
Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, hükümetin 2016 yılı eylem planı kapsamında küçük esnaf ve sanatkâra 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verileceğinin açıklamasının ardından esnaf üzerindeki olumlu beklentilerin kredi sürecinde ticari sicili temiz olduğu halde kefalet kooperatiflerine kredi borcu olan ve daha önce KOSGEB kredisi kullanan hiçbir esnaf ve sanatkârın bu faizsiz kredilerden faydalanamamasının hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.
BÖLGE MİLLETVEKİLLERİ BU KONUYA EL ATMALI.
Hikmet Karaca yaptığı açıklamada, Hükümetin açıkladığı 2016 Eylem planında Esnaf ve Sanatkârın ekonomik ve sosyal beklentilerini karşılayacak hususların dikkate alınmasını beklediklerini ifade ederek, Esnafın borcunu ödeyemediği için bankalar nezdinde sabıkalı durumda olduğunu söyledi. Karaca, “Yıllardır faizsiz kredi beklentisi içerisinde olan esnafımız ve tüccarımız bankalar nezdinde sabıkalı durumdadır. Bölge esnafı uzun yıllardır İcra dairelerinin ve bankaların takip kıskacındadır. Bu süre içerisinde esnaf aldığı malı satamadığı gibi çek ve senetlerinin karşılığını da ödeyemiyor. Hükümet destek paketinde faizsiz krediyi bölge esnafına sunarken borçlu esnafı gözden kaçırmış ve ticari sicili temiz olduğu halde, daha önce esnaf kefalet kooperatiflerine borcu olanları ve KOSGEB’den kredi kullananları göz ardı etmiş ve bu durumdaki esnafımızı hayal kırıklığına uğratmıştır. Bölge Milletvekillerinin acilen çıkan bu eylem planı ile ilgili girişimlerde bulunmaları ve eylem planındaki kati kuralların esnetilerek esnafımızın faydasına olacak şekilde yeniden düzeltilmesini sağlamalıdırlar. Esnafın kullanmak istediği kooperatif kredilerinde ise ipotek ve 2 tane de kefil istenmekte. Bu durum ise batıda uygulanmayan bir sistemdir. Bölgeler arasındaki bu çifte standart devlete olan güveni de sarsmaktadır.” şeklinde konuştu.
ESNAF, YÜKSEK BAĞ-KUR VE SSK PRİMLERİNİ ÖDEYEMİYOR.
Karaca, “Özellikle uygulanma kabiliyeti yüksek olan asgari ücrete kadar gelirlerden vergi alınmaması, vergi barışı, SSK ve BAĞ-KUR primlerinde indirime gidilmesi, Esnaf ve Sanatkârın ödemede güçlük çektiği yüksek vergi dilimlerinin aşağı çekilmesi ve emeklilerin beklentilerinin karşılanmasına dönük projeler hayata geçirilmelidir. Piyasalarda SSK, BAĞ-KUR Prim indirimi ve vergi barışına benzer düzenlemeler yapılması beklentisi de var. Yine ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağı dikkate alındığında asgari ücrete kadar gelirlerin vergi dışı bırakılması, SSK ve BAĞ-KUR primini ve vergisini düzenli ödeyen işverenlere de özel indirimler getirilmelidir. Gelir Vergisi dilimlerinin daha fazla dilime ayrılarak vergi dilimleri arasındaki makasın küçültülmesi kayıt dışı çalışmayı azaltacağı gibi işletmelerin haksız rekabete uğramasını önleyecek tedbirler alınmalıdır. Doğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar için acilen BAĞ-KUR ve SSK Prim indirim teşviki çıkarılmalıdır. Devlet, yeşil kart kullanan vatandaşların sağlık giderlerini esnafın SSK ve Bağ-KUR primine yansıtmamalı. Aksi durumda bir kaç yıl içerisinde bölgede yaşayan esnaf yeşil kart almak için devletin kapısına dayanır.” diye konuştu.