Havucu Kalın Doğrayın Vitamini Kaybolmasın !

Güncelleme Tarihi:

Havucu Kalın Doğrayın Vitamini Kaybolmasın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 11:56

DİYETİSYEN PINAR KURAL ENÇ

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, sağlıklı beslenmek için mevsiminde ve dengeli beslenilmesi gerektiğini belirterek, “Sebze ve meyvenin her rengini içeren besinlerin tüketilmesi çok önemli.” dedi.
Kış ayları başlayınca hastalıkların da kapıyı çaldığını belirten Enç, “Bizim için vazgeçilmez ilaçlarımız sebze ve meyveler. Kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur. Bu besinler güneş ışığını daha fazla depoladığı için; enerji, canlılık, dayanıklılık ve ihtiyacımız olan vitamin ile minareleri daha fazla içerirler. Sağlıklı beslenmek için mevsiminde ve dengeli beslenilmesi; sebze ve meyvenin her rengini içeren besinlerin tüketilmesi çok önemli. Kış mevsiminde özellikle sebze ve meyvelerin bol miktarda ve taze olarak, çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmesi çok sağlıklıdır. Yapraklı sebzeler çiğ ya da az su ile buharlı tencere veya toprak güveçlerde zeytinyağı ile birlikte kısa süreli pişirilerek tüketilmelidir. Brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirilirse tadı bozulabilir. Köklü sebzeler ise yapraklı sebzelerin aksine çok iyi pişirilmelidir; yoksa hazımsızlık yapabilir. Havuç gibi sebzeler ve meyveleri vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerekir. Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır.” diye konuştu.
“Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır.” diyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Tansiyon rahatsızlıklarında önerilir. Sarı renkliler grubuna giren portakal, limon, mandalina C vitamini kaynağıdır. Ancak kuşburnu, kırmızı ve yeşilbiber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini daha fazladır. C vitamini viral enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Beyaz kan hücresi aktivitesini artırarak kansere karşı güçlü bir koruma sağlayan havuç, ıspanak, brokoli, pırasa gibi sebzeler ihtiyacınız olan A vitaminini karşılamada önemli bir rol üstlenir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerden, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzümden demiri; tahıl, sebze, süt ve deniz ürünlerinden magnezyumu; balık ve diğer deniz ürünlerinden selenyumu; yumurta, et, süt, tahıl ve deniz ürünlerinden çinkoyu temin edebilirsiniz. Ancak bu besinlerin hepsinin gün içine dağıtılarak ve hasta olmayı beklemeden tüketilmesi gerekir. Kırmızı renkli meyve ve sebzelerde en kıymetli antioksidan yani kansere karşı koruyucumuzdur. Çünkü yapılan çalışmalar koruyucu olanın düzenli beslenme olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!