Evliya Çelebi'nin Åžakayık bitkisi Ata Botanik Bahçesi'nde

Güncelleme Tarihi:

Evliya Çelebinin Şakayık bitkisi Ata Botanik Bahçesinde
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 06, 2016 09:58

Evliya Çelebi'nin Şakayık bitkisi Ata Botanik Bahçesi'nde

Haberin Devamı

Turgay İPEK / ERZURUM, (DHA) - ERZURUM Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde söz ettiği ve bu yıl Antalya'da düzenlenen Expo'nun sembol çiçeği seçilen 'Şakayık' bitkisini, Ata Botanik Bahçesi'nde yetiştirmeye başladı.
Atatürk Üniversitesi'nin deniz seviyesinden 1890 metre yüksekteki kent merkezine kurduğu Ata Botanik Bahçesi görenleri hayran bırakıyor. Bahçede Doğu Anadolu'ya özgü özel bitkiler, ağaçlar koruma altına alındı. Kışın hava sıcaklığının eksi 35 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da, ıhlamur ağacı bile yetiştirildi. Ata Botanik Bahçesinin dünyanın en yüksek rakımlı yedinci bahçesi olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, yaklaşık 10 yıl önce parkı akademik personel ve öğrencilerle omuz omuza vererek gerçekleştirdiklerini anlattı.
'KÃœLTÃœRÃœN ANLATILDIÄžI ALANLAR'
Botanik bahçelerin sadece botanik bitkilerin kullanıldığı yerler değil, aynı zamanda kültürün de anlatıldığı alanlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hasan Yılmaz şöyle konuştu:
"Bu yılın sonunda botanik bahçede hem şakayıkları hem de soğanlı bitkiler ile ilgi ortak alanda bunları sergilemeyi düşünüyoruz. Ekildiğinde kışı toprakta geçiren şakayıklar, 5-10 yıl bahçemizden kaybolmuyor. Özellikle 3 hafta boyunca bahçede çok güzel çiçekleniyor. Şakayık özellikle Uzak Doğu ülkelerinin baş çiçeğidir. Ülkemiz için de aynıdır. Eksponun milli sembol çiçeği olan şakayıklar Anadolunun kop dağlarından, toros dağlarına kadar bütün dağları süsler. Çok değerli bir peyzaj bitkisidir. Sanırım Evliya Çelebinin de 'Erzurum ne güzel, bağlar ne güzel, çiçekler güller var' dediği bitkiler şakayık olsa gerek. Şakayıklar bolca kullanmalıyız. Erzurum'un özellikle karayollarında, okul bahçelerinde ve bütün resmi kurum bahçelerinde kullanılması gerek. Bakımı kolay. Toprakta kaybolmuyor. Bir defa dikildiğinde sürekli çiçek veriyor. Çiçek kalitesi de çok yüksek. Bunlar üzerinde çok güzel koleksiyon bahçesi oluşturmak istiyoruz. Doğu'da bu kadar geniş alanda ilk defa biz denedik. Bunları daha da artırmak istiyoruz."
Â
FOTOÄžRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!