ETSO, DAP Bölge Toplantısına Katıldı

Güncelleme Tarihi:

ETSO, DAP Bölge Toplantısına Katıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2016 11:05

ETSO

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen DAP Bölgesi Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi’nin açılış toplantısı Malatya’da yapıldı. Toplantıya Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın’da katıldı.
DAP Bölgesi Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi’nin açılış toplantısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Taha Özhan, Nurettin Yaşar, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenoğlu, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın ile çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.
ADNAN DEMİR
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan’ın proje tanıtım sunumu ile başlayan toplantıda daha sonra söz alan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, sanayi sektörünün önemli sorunlarından birisinin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasında yaşanan sıkıntılar olduğunu belirterek, “Bu konuda 2014-2018 yıllarını kapsayan DAP eylem planında organize sanayi bölgelerinin nitelikli eleman ihtiyacının karşılamaya yönelik 3 adet eğitim merkezi kurulması için başkanlığımız bünyesinde yer alan hedeflerdendir. Bölge sanayisinin gelişmesinde önemli araçlardan birisi de bölge üniversiteleri ile sanayi sektörü arasındaki iletişim ve bağlantının güçlendirilmesi olacaktır” dedi.
BAKAN YILMAZ
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise tanıtımı için bir araya geldikleri projenin toplam tutarının 2,1 milyon TL olduğunu belirterek, “Harcama itibariyle çok büyük bir proje değil ancak nitelik itibariyle farklı bir projeden bahsediyoruz. İçinden projeler çıkacak bir projeden bahsediyoruz. Projeler üretecek bir projeden bahsediyoruz. Önemli ve kapsamlı bir analiz çalışması. Doğu Anadolu Bölgemizde girişimcilik ve yenilikçinin altyapısını inceleyecek, buradaki eksiklikleri tespit edecek, bunları gidermeye yönelik bizlere önemli öneriler getirecek, yol haritası oluşturacak bir projeden bahsediyorum. 14 şehir için analiz çalışması yapılacak. Yeni bir takım modellemeler, fikirler ve fizibilite çalışmaları gerçekleştireceğiz. Önümüzde 14 ay gibi kısa bir süre var” şeklinde konuştu.
BAŞKAN ÖZAKALIN
DAP Bölgesi Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Projesi’nin bölgenin kalkınmasında önemli bir açığı kapatacağını söyleyen Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, Erzurum olarak beklentilerini de açıkladıklarını söyledi. Bölgelerarası kalkınma farklılıklarının giderilmesi amacıyla; Doğu Anadolu Bölgesi’nin iyi analiz edilip yeni politikaların geliştirilmesi, girişimciliğin daha nitelikli hale getirilip, yeni ticari fikirlerin üretilmesi gerektiğini belirten Meclis Başkanı Özakalın şunları söyledi:
“Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği yeni teknoloji üretilmesine, üretilen bu teknolojilerin topluma aktarılmasının teşvik edilmesine ve teknoloji transfer mekanizmaların geliştirilmesine; sanayi sektörünün teknoloji ithal eden ve kullanan bir yapıdan, teknoloji üreten ve ihraç eden, üniversitelerle etkin bir işbirliği içinde olan ve rekabet gücü yüksek bir yapıya dönüştürülmesine katkıda bulunmayı amaçlayan önemli bir konudur. Üniversite Sanayi İşbirliği Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezleri’nin lisans ve lisansüstü öğrencilerin sanayi deneyimi kazanması ve bitirme projelerini sanayi işbirliği ile gerçekleştirebilmesi amacı ile İsteğe Bağlı Staj Programı, gündemde tutulmalıdır. ’’Proje Döngüsü Yönetimi’’ Programı, AB proje başvurularının hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde kullanılan yöntem ve sistematik bütününü kapsayan, bilgisayar ve internet bağlantısı olan herkesin katılabileceği bir eğitim programları hazırlanabilir. Üniversite-Sanayi İşbirliği Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezleri ’’Ar-Ge Farkındalığı ve KOSGEB Destekleri’’ kapsamında KOSGEB ile sıkı işbirliği halinde seminerler programı yürütebilir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programları kapsamında; Teknogirişim Sermaye Desteğini kazananlar arasından yapılacak elemeyi geçerek önerilmiş adaylara, girişimcilik ve yenilikçilik alanlarında yurt dışında düzenlenen eğitim programlarına katılım desteği sağlamaktadır.
Yurtiçi ve yurt dışındaki Türk girişimcilerden başarı öykülerinin sıklıkla üniversite öğrencilerine sunulması ile onların motivasyonu ve geleceğe dair olumlu beklentilerini güçlendirmek mümkündür. Çerçeve Programları’nın başlıca amaçları arasında, Avrupa’nın bilimsel ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi sayılabilir. Üniversitelerin Topluma Katkısını artırmak amacıyla ar-ge ve teknoloji günleri faaliyetleri çeşitli üniversitelerde yürütülmektedir. Hem lisans, hem lisansüstü hem kamu sektör temsilcileri hem sanayi sektör temsilcilerinin fikir ve projelerine açık etkinlikler programlanarak PROJE PAZARI gibi alıcı ve satıcıların bir araya getirilmesi sağlanabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!