IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2015 16:30
BAŞBAKANLIK YURTDIŞI TÜRKLER VE AKRABA TOPLULUKLARI BAŞKANLIĞINCA DESTEKLENEN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER AKADEMİSİ’NE DEVAM EDEN ÖĞRENCİLERDEN OLUŞAN BİR GRUP ÖĞRENCİ ERZURUM OVASINDA KUŞ GÖZLEMİ YAPTI.
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığınca desteklenen Uluslararası Öğrenciler Akademisi’ne devam eden öğrencilerden oluşan bir grup öğrenci Erzurum ovasında kuş gözlemi yaptı.
Öğrenciler, Erzurum Ovası Sazlığı ve kuşları hakkında tarihi ve coğrafî bilgiler veren
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi rehberliğinde, Erzurum ovasının farklı noktalarında kuş gözlemi yaptılar. Erzurum ovasının suyunun her yaz kanallarla daha derine verilmesi nedeniyle tarih boyunca var olan Erzurum sazlığının kurutulduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Sevindi, bunun ovanın üzerindeki çayırı biçmek amaçlı yapıldığını, hâlbuki ovada oluşan doğal gölün muhafaza edilmesi durumunda şehir ekonomisine daha çok fayda sağlayacağı gibi, binlerce yıldır bu ovayı göç yolu ve dinlenme olarak kullanan kuşların, yapılaşmaya açılan ovada savrulmak yerine gölün etrafında bir arada doğal ortamda yaşamlarını sürdüreceklerini ifade etti.
Sulak arazinin aşırı yıkanmadan dolayı yüksek tuzluluk oranı nedeniyle verimsiz bir arazi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sevindi, ovanın iki yüzden fazla kuşun barındığı, ürediği ve göçerken konakladığı bir kuş cenneti olduğuna dikkat çekti. Erzurum sazlığı da diyebileceğimiz ovada henüz kuş gözlem kulelerinin olmamasını eleştiren Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi Erzurum kuşların doğal bir barınağı ve göç güzergâhı olduğu için ne yapılırsa yapılsın, kuşların buradan ayrılmayacağını çünkü onların nesiller boyunca bir iç güdü olarak Erzurum’dan geçeceğini bunun için uçuş güvenliğini sağlamak amacıyla doğanın dengesiyle uğraşılmaması gerektiğini; kuşların göç güzergahları ve yaşam alanını böldüğümüzü bundan dolayı kuşların şehir içerisinde ve Erzurum Ovasında dağıldığını bunun hem uçakların uçuş güvenliğini hem de kuş gribi gibi hastalıkları yayarak şehri tehdit edebileceği bu tehlikelerden uzaklaşmak için Müdürge ve Kösememmet Bataklığı’nın bir kuş cenneti haline getirilmesi gerektiğini; Kuş cennetinin şehre kazandıracağı turizm ve tanıtım açısından sağlayacağı önemli katkıların parayla ölçülemeyecek seviyede olduğunu; kuşların bizim için ovada çevre temizliği yapıp doğal dengeyi koruduklarını anlattı.
Kuş gözlemine katılan fotoğraf meraklıları da en iyi kuş fotoğrafı almak için büyük çaba sarf ettiler.