Güncelleme Tarihi:
ERZURUM, (DHA)- Erzurum Kalkınma Vakfı (Er- Vak), 24'üncü Sultan Sekisi toplantısıyla Hınıs ilçesinin sorunlarını, doğal güzelliklerini ve taleplerini gündeme taşıdı.
Kuruluşundan beri her yıl Erzurum'un önemli bir sorununu gündeme getirerek yeni fikirler oluşturmaya yönelik olarak Sultan Sekisi toplantıları düzenlenen Er-Vak 8 Temmuz günü Hınıs'a çıkarma yaptı.Etkinliğe Erzurum Milletvekilleri İbrahim Aydemir, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Orhan Deligöz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Baybur Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşıyla açılan toplantıda Hınıs-Karaçoban İlçeleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ümit Güvercin, konuklara 'Hoş geldiniz' dedi. Güvercin, Hınıs ile Erzurum arasındaki hayli uzun olan mesafenin Palandöken Tüneli Projesiyle kısaltılmasını istedi. 1998 yılında yapımına başlanılan Başköy Barajı'nın tamamlanması ve verimli toprakların suya kavuşması dilediğinde bulunan Güvercin, Hınıs Kanyonlarının turizme kazandırılmasıyla ilçenin sosyal ve ekonomik yönden kalkınmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Er- Vak Başkanı Erdal Güzel ise sözlerine Yunus Emre'nin 'Biz gelmedik kavga için / Bizim işimiz sevgi' dizeleriyle başladı. Temmuz ayında önemli olaylar yaşandığına dikkati çeken Güzel, şunları söyledi:
"23 Temmuz, milli iradeyi hakim kılma düşüncesininin dünyaya haykırıldığı ve cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir gündür. Yine 15 Temmuz, darbe teşebbüsünün milli irade tarafından hüsrana uğratıldığı gündür. Bu münasebetle, egemenliğin kayıtsız, şartsız millette olduğunu hatırlatmak istiyor, 98 yıl önce Erzurum Kongresi'ni yapan ve 15 Temmuz akşamı demokrasiye sahip çıkan milli iradenin aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyorum. Hınıs'ın doğal ve kültürel güzelliklerini konuşmak amacıyla geldik. Şimdiye kadar Oltu, Şenkaya, Uzundere ve İspir gibi kuzey ilçelerimizde toplantılar yaptık. İlk kez bir güney ilçemiz olan Hınıs'ta toplanıyor olmanın sevincini yaşıyoruz. Hınıs'a gelme noktasında geç kaldığımızın farkındayız. 1980'li yıllardan itibaren yaşanan ekonomik sıkıntılar ve ardından ortaya çıkan göç olgusu ile terör algısının ortaya çıkardığı negatif durumdan Hınıs da olumsuz şekilde etkilenmiştir. Bu olumsuz tabloyu tersine çevirmenin yolunun ön yargıları yıkmak, kardeşlik duygularını pekiştirmek ve güney ilçelerimizin varlıklarını değerlendirmekten geçtiğini bilmekteyiz."
Güzel'in ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Hınıs Kaymakamı Bülent Ay, Milletvekilleri Mustafa ılıcalı ile İbrahim Aydemir de birer konuşma yaptı. 'Hınıs'ın doğal ve kültürel zenginlikleri' konulu düzenlenen paneli Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu yönetti. Prof. Dr. Haldun Özkan, Prof . Dr. Faris Karahan ve Tarımsal Araştırma Enstitü Müdür Dr. Şerafettin Çakal Hınıs'ın özelliklerini anlattı. Ardından Hınıs Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibi, bir gösteri yaptı.
Toplantıdan sonra konuklara Hınıs kuru fasulyesi, Hınıs'a özgü iri köfte ve pilav ile börek ikram edildi. Yemekten sonra Hınıs Kanyonları gezildi.
FOTOĞRAFLI