En ücra yerlere KETEM araçlarıyla ulaşacaklar

Güncelleme Tarihi:

En ücra yerlere KETEM araçlarıyla ulaşacaklar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 18:00

- Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edilen ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından gerekli cihazlarla donatılan Türkiye'nin 7'nci kanser tarama aracı, törenle hizmete girdi - Türk Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Gültekin: "Mobil araçlar sayesinde, KETEM merkezlerine ulaşamayana biz ulaşacağız. Kanser tarama hizmetini kadınlarımızın ayaklarına kadar götürerek, erken tanı koyabilmek için mücadele ediyoruz"

Haberin Devamı

ERZURUM (AA) - Türk Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, meme kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, mobil araçlar sayesinde en ücra yerlere dahi ulaşıp, kanser taraması yapacaklarını söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edilen ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından 350 bin liraya cihazlarla donatılan kanser tarama aracı, Hilalkent Aile Sağlığı Merkezi'nde düzenlenen törenle hizmete girdi.

Günlük 80 kişi tarama kapasiteli olan araçla mahalle mahalle, köy köy dolaşarak kadınların tamamının kanser taramadan geçirilip, kanserin erken teşhis ve tedavisinin sağlanması hedefleniyor.

Doç. Dr. Gültekin, törende yaptığı konuşmada, dünya genelindeki birinci sıradaki ölüm nedeninin kanser olduğunu belirterek, kanserin sıklığıyla birlikte ölüm nedeninin global düzeyde bir artış gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kanserin sadece Türkiye için değil tüm dünya için sağlık alanında en öncelikli konulardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Gültekin, "Meme kanseri bizim için çok çok daha önemli bir konu. Önlenebilir bir kanser, erken teşhis edilebilir ve yüzde 100 tedavi edilebilir bir kanser. Bunu önleyebilmek için obeziteden uzak duracağız, alkolden uzak duracağız, olabildiğince gereksiz hormon tedavilerinde uzak duracağız. Emzirme süremizi olabildiğince artıracağız" diye konuştu.

İkinci önemli hususun erken teşhis olduğunun altını çizen Gültekin, erken teşhisin hayat kurtardığını aynı zamanda gereksiz radikal ameliyatları, radyoterapileri önlediğini ifade etti.

Erken teşhisin, kamuya olan maliyetleri de azaltacağını vurgulayan Gültekin, 40 yaşından sonra her kadının iki yılda bir kanser taraması yaptırması gerektiğini belirtti.

Ülke genelinde 130 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) 7 mobil tarama aracı eklediklerini vurgulayan Gültekin, "Mobil araçlar sayesinde, KETEM merkezlerine ulaşamayana biz ulaşacağız. Kanser tarama hizmetini ayaklarına kadar götürerek, erken tanı koyabilmek için mücadele edeceğiz. Çünkü özellikle meme kanseri konusunda bu imkanları sunmak, aynı şekilde bir ülkenin kadına verdiği değerin de dolaylı olarak bir göstergesidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Eyüp Tavlaşoğlu da 2002 yılından önce sağlık hizmetlerinin çok kötü olduğunu ve film çektirmek için bir ay, bir yıl sonrasına randevu verildiğini anımsattı.

- Erken teşhisle, meme kanserini yendi

Erzurum KETEM'de kanser taraması yapılan ve erken teşhis ve tedavi sayesinde meme kanserini yenen kadınlardan Emine Ayvaz ise KETEM'de konulan teşhis sayesinde hastalığını erken farkettiğini söyledi.

Erken tanı sayesinde hayatının kurtulduğunu belirten Ayvaz, şöyle devam etti:

"Erken tanı koydu, KETEM bize. Ultrason için üç ay sonraya gün verdiler. Benim hastalığım da hızlı yayılan bir hastalıktı. Patolojiyle ameliyat arasında ikinci evreye geçmişti hastalığım. Kendi imkanlarımla dışarıda tedavi oldum. Çocuklarım en büyük destekçim oldu. Hayata bağlayan olanlar oldu. Sevdiklerim, eşim, dostum, ailem herkes yanımda oldu. Benim için en çok zor dönemler kemoterapi, radyoterapi dönemleriydi. Ben hayatı çok seviyordum, yine de benim için çok kolay geçti çünkü sevdiklerim beni ayakta tuttular. Onların sevgisi, ilgisi, dualarıyla ben bugüne geldim."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!