Güncelleme Tarihi:
ERZURUM (AA) - Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedeline ilişkin, "Bu soruna uzlaşma ile çözüm getirilmesi, elektrik faturasına yansıyan bedellerin artık alınmaması, kayıp-kaçak bedelinin makul bir süre içinde geri ödenmesi ya da kullanılacak elektrik bedelinden düşülebilmesini sağlayacak şekilde bir çözüm yolu bulunması önerildi" dedi.
Altay, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 17 Aralık 2014'te elektrik faturalarında kesilen kayıp kaçak bedelinin "haksız kazanç olduğunu, dürüst vatandaştan alınamayacağını ve bu paranın tüketiciye iadesi" yönünde karar verdiğini hatırlattı.
Kararın kesinleşmesi sonrası tüketici örgütlerinin ikiye ayrıldığını ifade eden Altay, bir kısım dernek yöneticilerinin "kayıp kaçak ücretinin Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edilerek alınabileceği" yönünde görüş bildirdiğini, geri kalanının ise "kararın bağlayıcı olmadığını ve abone aleyhine pek çok mahkeme kararı" bulunduğunu belirttiğini dile getirdi.
Altay, ülke genelinde 35 milyon abone olduğu düşünüldüğünde kararın Tüketici Hakem Heyetleri ve mahkemelerin iş yükünü artıraracağına değinerek, şunları kaydetti:
"15 Ocak'ta tüketici örgütleri bir araya gelerek kayıp kaçak elektrikten tüketicilerin sorumlu tutulamayacağı ve bunun bedelinin tüketicilere ödetilemeyeceği yönünde ortak bir bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiri de öncelik olarak bu soruna uzlaşma ile çözüm getirilmesi, elektrik faturasına yansıyan bedellerin artık alınmaması, kayıp kaçak bedelinin makul bir süre içinde geri ödenmesi ya da kullanılacak elektrik bedelinden düşülebilmesini sağlayacak şekilde bir çözüm yolu bulunması önerildi. Çözüm yolu bulunamaması durumunda da vatandaşın hakkını sonuna kadar arayacağı şeklinde görüş birliğine varıldı."
Vatandaşların önce elektrik dağıtım şirketine başvurarak geriye dönük 10 yıllık dönem içerisinde ödediği kayıp kaçak bedelinin iadesini talep edeceğini, bu talebe elektrik dağıtım şirketlerinin de muhtemelen ret cevabı vereceğini anlatan Altay, şöyle devam etti:
"Elektrik dağıtım şirketinden 10 yıllık dökümlerin istenmesi gerekmektedir. Bu kez de Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğine dayandırılarak muhtemelen 1 yıl geriye dönük dokümanlar verilecek ve 9 yılı verilmeyecektir. Dağıtım şirketinin 1 yıllık dökümleri vermesinin Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri için yeterli olduğunu düşünüyoruz. Hakem Heyetleri 10 yıllık kayıp kaçak dokümanını istediğinde dağıtım şirketleri vermek zorunda kalacaklardır. Vatandaş elindeki 1 yıllık dokümanla 3 bin 300 liradan az olan ödemeler için bulunduğu ilçenin kaymakamlığındaki Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuru yaparak 10 yıllık kayıp kaçak ücretinin tarafına iadesini talep edebilir. Vatandaşların ayrıca yazacağı dilekçede kurumun bir yıldan öncesine ait tüketim bilgilerini vermediğini belirtmesi gerekir. Dolandırıcı firmalara kesinlikle prim verilmemesi gerekiyor. Kayıp kaçak bedelini hiç kimse başkasının yerine alamaz. Kayıp kaçak bedelini geri almak için başvuru yapanlar kaybedebileceklerini de hesaba katarak müracaat etmelidirler."