IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2015 11:53
DES GENEL EĞİTİM VE MALİ SEKRETERİ YUSUF KENAN KARATAŞ
DES, okullarda yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili acil ve etkin çözüm üretmemiz gerekiyor. Okullardaki disiplin anlayışı ve şiddet ortamı öğrencinin olumsuz benlik geliştirmesine yol açıyor. Disiplin Yönetmeliği geliştirilmeli. Okullardaki Disiplin Kurulu, Onur Kurulu olarak ismini değiştirmeli. Yeni yönetmelikte öğretmenlere daha çok yetki ve sorumluluk verilmeli, dedi.
MEB’in tüm okullar için okul güvenlik standardı oluşturması gerektiğini kaydeden Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Eğitim ve Mali Sekreteri Yusuf Kenan Karataş, aksi halde okullardaki şiddet olaylarının artarak devam edeceğini savundu.
Okullardaki şiddetin sadece öğrencileri değil, öğretmenleri de mağdur ettiğini, hem veli hem de öğrenciden şiddet gören öğretmenlerin okul değiştirmek zorunda kaldığı gibi ceza verilmeyen öğrencilerin okullarda kahraman ilan edildiğini söyleyen Karataş, okul içinde özel güvenlik birimleri veya polis bulundurarak şiddeti önlemeye çalışmanın işe yaramayacağını belirtti.
Okullardaki şiddet olaylarıyla ilgili konuşan Karataş, konuyla ilgili ‘Kriz Masası’ kurularak, şiddet olaylarının önlenmesi için okul, aile, öğretmen, öğrenci, idare, Bakanlık ve sendikalarla birlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın konuyla ilgili politika ve çalışmalarını desteklediklerini belirten Karataş, okullarda yaşanan şiddet olaylarının gittikçe artmasının altındaki nedenleri şöyle sıraladı:
“Gelir adaletsizliği, yoksulluk ve yoksunluk, artarak devam eden göç, işsizlik, geleceğe dönük güvensizlik, kültürel yozlaşma, değerlerimizden uzaklaşma ve yabancılaşma gibi nedenlerin yanında kalabalık sınıflar, altyapısı zayıf okullar, güvenlik önlemlerinin yetersizliği, personel eksikliği, yeterli fiziksel, eğitsel ve rehberlik donanımına sahip olmayan okullar, asıl etkenlerdir.”
Okullarda yaşanan şiddetin
haber yapılmasının, şiddeti artırdığı yönündeki açıklamaları, doğru bulmadığını söyleyen Karataş, “Elbette ki basının bu tür haberleri, olumlu, yönlendirici haber mantığı çerçevesinde vermesi daha doğru olur. Fakat siyasi partilerimizin sözcü ve temsilcileri ile topluma rol model olan sanatçı, futbolcu ve kanaat önderlerinin gençlere kötü örnek olmaması da gerekir” fikrini savundu.
Okul disiplin yönetmeliğinin de gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Karataş, bu konudaki tespitlerini şöyle özetledi:
“Okullardaki bu disiplin anlayışı ve şiddet ortamı öğrencinin olumsuz bir benlik geliştirmesine yol açmaktadır. Öğrenciler kendilerini, aşağılanmış, tehdit edilmiş, reddedilmiş hissetmekte ve daha fazla içe kapanmakta ya da psikosomatik düzeye varan tepkiler göstermektedir. Güvenli okul denildiği zaman aklımıza sadece polis ya da güvenlik elemanıyla alınan fiziksel önlemler gelmemelidir. Çocuklar bekledikleri desteği okullardan göremezlerse, sosyal olarak istenen davranışları da göstermezler. Bu da güvenli bir okul oluşturmanın önündeki önemli engellerden birisidir. Asıl olan, şiddet ve suç oluştuktan sonra müdahale etmek değil, okulda çocukları takip ederek erken uyarı işaretlerini tespit edebilmektir.”