Güncelleme Tarihi:
ERZURUM (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Dünyada şehirlerin rekabeti başladı. Dünyanın gidişatını iyi okuyamazsanız, eğer ters yönde ilerlerseniz ya da bulunduğunuz yerde daire çizerseniz hedeflediğiniz yerleri, rakamları, gelişmişlik düzeyini yakalamanız mümkün değil" dedi.
Ala, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Palandöken Dağı'nda bir otelde düzenlenen "Değişen Dünya ve Erzurum'un Yeni Fırsatları Ekonomik İstişare Forumu"nda yaptığı konuşmada, toplantıya hava koşullarından dolayı öğleden sonra katılmak zorunda kaldığını söyledi.
İstenilen hedefe ulaşmak için basamakları teker teker çıkacaklarını ifade eden Ala, "Yatırım yapabilecek birkaç kişi umarım aramızdan çıkar. Önemli yatırımlar yapan, ilk 500'e giren firmalarımız var. Bunun işte bir tane olmasını istemiyoruz" diye konuştu.
"Dünyada şehirlerin rekabeti başladı. Dünyanın gidişatını iyi okuyamazsanız, eğer ters yönde ilerlerseniz ya da bulunduğunuz yerde daire çizerseniz hedeflediğiniz yerleri, rakamları, gelişmişlik düzeyini yakalamanız mümkün değil" diyen Ala, dünyada geçen yılın rakamlarına göre 75 trilyon dolar civarında üretim olduğunu ve bunun üçte ikisini gelişmiş ülkelerin ürettiğini ifade etti.
Türkiye'nin, Meksika, Çin gibi dünyanın gıptayla izlediği birkaç ülkeden biri olduğunun altını çizen Ala, "Dört, beş ülke şu anda. Neden? Çünkü dünya ekonomisi durağanlaştı, krizlere girdi, gelişmiş ülkeler krize girdi ama Türkiye ve bu saydığımız ülkeler kalkınmalarına devam ediyorlar. Durağanlaşmadılar, ekonomileri geliştiriyorlar. Şimdi bunun gerisinde kalmamamız lazım" dedi.
İran ve Irak'ın petrol rezervlerinin dünya petrol rezervlerinin yüzde 28'i olduğuna dikkati çeken Ala, şunları kaydetti:
"Yani dünyadaki bütün petrol rezervlerinin üçte ikisi şu bizim komşumuz iki ülkede. Peki onlar G20 içerisinde mi? Değil. Bizim çıkan petrolün bırakın dünyayı Türkiye'de hesap ettiğimiz petrol içerisinde yüzdeye gelir tarafı yok ama biz G20 içerisindeyiz. Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesi içerisindeyiz yani. Neyle sağlıyoruz? İşte bu kritik noktayı yakalamamız lazım. Biz bu kritik noktayı Erzurum olarak da yakaladığımızda bizim altyapısı tamamlanmış, 2023 hedeflerine giderken bütün ana arterlerin güzergahı olarak Erzurum yerini almış, projelerimizde, programlarımızda yerini almış, kuzeyden güneye, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak işte tünel yapılıyor. Doğuyu batıya bağlayacak hızlı tren. Enerji hatları buradan geçecek."
İklim olarak, dünyanın aradığı fiberoptik kabloların geçtiği ve en verimli olan merkezin Erzurum olduğunu belirten Ala, zirveye bakınca alınacak mesafenin çok olduğunun ve hızlı gitmeleri gerektiğinin altını çizdi.
- "Ben ekonomik akıl istiyorum"
Bakan Ala, Erzurum'un lehine olanın Türkiye'nin de lehine olması gerektiğini anlatarak, şöyle konuştu:
"Ana gemi gidecek ki ileriye doğru, biz de içerisinde hak ettiğimiz kamarayı alalım. Eskiden maalesef, lokal kurtarmalar için çalışılırdı, gemilerin topyekun batması göze alınarak. 90'lı yıllarda biz bunu yaşadık. 'Türkiye'nin genelinin aleyhine ama bir lokal ilin ya da ilçenin lehineyse yine bu yapılsın'. İyi de içinde bulunduğun gemi batıyor o zaman. Önce gemi batmasın, biz fırsatlarımızı belirleyelim ki 'Erzurum'dan daha karlı değil, kardeşim bunu yapma' diyelim. Ben ekonomik akıl istiyorum. Onun peşine de sonuna kadar giderim. Önünde de giderim, arkasından da giderim."
Bazı doğru bilinen yanlışlar, yanlış bilinen doğrular olduğunu belirten Ala, onları birlikte tartışıp ayıklayacaklarını dile getirdi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptıkları toplantının Erzurum'un geleceğinin "vizyon toplantısı" olduğunu belirterek, Erzurum için yol haritası çıkarıldığını, toplantıda katılımcıların önemli bir çalışma yaptığını ifade etti.