DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nden Hayvancılığa Büyük Destek

Güncelleme Tarihi:

DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nden Hayvancılığa Büyük Destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 12:00

DAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANI ADNAN DEMİR

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 15 ruhsatlı canlı hayvan pazarı yapımı için 20.88 Milyon TL destek sağlayacağı bildirildi.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, DAP Bölgesinde çiftçilerinin yetiştirmiş olduğu küçükbaş ve büyükbaş hayvanların besi faaliyetleri sonrasında Bölge içinde nakde dönüştürülmesinde yeterli altyapının olmamasının büyük maddi kayıplara neden olduğunu belirterek, “Bu doğrultuda, hayvancılıkla iştigal eden üreticiler, hayvanlarını nakde dönüştürmek amacıyla genellikle batı illerine canlı olarak nakletmektedirler. Bu durum, hem hayvancılık faaliyetlerinden elde edilen gelir hem de hayvan sağlığı için olumsuz neticelere neden olmaktadır. Bu olumsuzlukların asgariye indirilmesi amacıyla hayvanların Bölgeden canlı hayvan olarak sevkiyatı yerine karkas et ticaretinin desteklenmesi önem arz etmektedir” diye konuştu.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi olarak ilk etapta bölgede ruhsatlı canlı hayvan pazarları’nın kurulması, ikinci etapta ise canlı hayvan pazarları ile entegre kesimhanelerin kurulması ile söz konusu karkas et ticaretinin geliştirilmesini hedeflediklerini anlatan Başkan Adnan Demir, “Bölgede mal meydanı olarak adlandırılan hayvan satış yerleri bulunmakla birlikte konuyla ilgili yönetmelikte tespit edilen asgari şartları sağlayan Ruhsatlı Canlı Hayvan Pazarı bulunmamaktadır. Hayvan pazarlarının tesis edilmesi yetkisi ve görevi belediyelerin uhdesinde olmakla beraber finansman yetersizliği nedeniyle tesis edilememiştir. DAP Bölge Kalkınma İdaresi bu fiziki altyapı eksikliğini telafi için ilk etapta 2015 yılı içinde 4’ü tamamlama ve 11 yeni olmak üzere toplam 15 canlı hayvan pazarının devreye konulması için İl ve İlçe belediyelerine toplam yatırım tutarının yüzde 95’i oranında finansman desteği sağlayarak yaklaşık 21 milyon TL’lik bir kaynağı bu kapsamda ilgili kurumlara aktaracaktır. Ruhsatlı Canlı Hayvan Pazarlarının tamamlamasının ardından Bölge çiftçisinin fiyat mağduriyeti yaşamaması amacıyla bölgede fiyat hareketliliğinin izlenebilirliği için DAP İdaresi tarafından pazarlar arasında network tesis edilecektir. Bölgede 2017 yılı sonuna kadar Ruhsatlı Canlı Hayvan Pazarlarının sayısı 22’ye çıkarılacaktır. Tesis edilecek pazarlarla hayvan hareketleri önemli ölçüde kayıt altına alınmış olacaktır.” Diye konuştu.
Bölge çiftçisinin maddi kaybının azaltmak üzere, kesime gelmiş olan hayvanın piyasa fiyatlarının oluştuğu Ruhsatlı Hayvan Pazarlarında gerçek değerinde satılması ancak karkas olarak ticaretinin yapılması ile mümkün olacağını anlatan Başkan Demir açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu amaçla, Bölgede tesis edilmeye başlanan Ruhsatlı Canlı Hayvan Pazarları ile entegre kesimhanelerin inşa edilmesi gerekmektedir. DAP Bölge Kalkınma İdaresinin Bölge için tip kesimhane projesi hazırlık çalışmalarında son aşamaya gelmiştir. DAP İdaresi, 2016 yılı ile birlikte Ruhsatlı Canlı Hayvan Pazarları ile entegre kesimhanelerin yapımı için yeterli ödenek tahsis edilmesi durumunda 20 adet kesimhanenin yapımını kademeli olarak finanse edecektir. Kesimhanelerle birlikte soğuk zincir (lojistik), et ve et ürünlerine dayalı sanayi ile dericilik sektörünün gelişmesine imkan sağlanacaktır. Ayrıca hayvanların canlı olarak sevk edilmesi dolayısıyla Bölge çiftçisinin katlandığı nakliye maliyeti ve canlı ağırlık kayıplarından tasarruf edilecektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!