Güncelleme Tarihi:
ERZURUM (AA) - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, "Da Vinci" adı verilen robotla ilk ameliyat yapıldı.
Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği bünyesinde hizmet veren Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, bir süre önce üç boyutlu kanser tedavisi yapan cihazın yanı sıra kısmı felçlilerin ve yürüme yetisini kaybetmiş hastaların yürümesini kolaylaştıran robotik cihaz ile ameliyatlarda kullanılmak üzere Da Vinci robotu kuruldu.
Hareket kabiliyeti yüksek olan ve açılabilen kolları sayesinde en küçük dokulara bile ulaşabilen Da Vinci robotun, genel cerrahi başta olmak üzere üroloji, kalp damar, kadın doğum, kulak burun boğaz, göğüs cerrahilerinde kullanılması hedefleniyor.
Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Berrin Göktuğ Kadıoğlu ve Op. Dr. Firdevs Şekerci Baran'dan oluşan ekip de Da Vinci robotu ile ilk ameliyatı gerçekleştirdi.
İki aydan bu yana hasta olan 5 çocuk annesi 46 yaşındaki Ayşe Uçar, başarılı geçen ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.
Hasta Uçar, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ay önce aniden rahatsızlanması sonucu hastaneye kaldırıldığını ve doktorların ameliyata karar verdiğini söyledi.
İlk kez ameliyat olduğunu belirten Uçar, "Ameliyat çok başarılı geçti. Robotla ameliyat ettiler. Kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.
Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan da Erzurum'da ilk kez robotik cerrahiyle ameliyat gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, robotik cerrahinin, sağlığın teknolojiyle buluştuğu en üst operasyon türlerinden birisi olduğunu ifade etti.
Da Vinci robotunun Türkiye'de sayılı merkezlerde bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Doğu Anadolu Bölgesi'de hizmet veren en önemli tek cihaz. Bu cihaz sayesinde bundan sonra kadın doğum ameliyatları, üroloji ameliyatları, genel cerrahinin bazı ameliyatları çok daha etkili şekilde, hastaya daha ciddi katkı verecek şekilde yapılabilecek" dedi.
Erdoğan, başarılı geçen ilk ameliyatın ardından gelecek haftadan itibaren robotla ameliyatlara devam etmeyi planladıklarını bildirerek, cihazın maliyetli olmasına karşın insanların sağlığına katkı vermesi açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir ilke daha imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Erdoğan, yapılan yatırımlarla hastanelerinin Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamına hizmet verecek imkana kavuştuğunu kaydetti.
Erdoğan, Da Vinci robotunun alanındaki en gelişmiş cihaz olduğuna değinerek, "Robotik cerrahi yöntemle yapılan ameliyatlarda hasta çok daha erken taburcu edilebiliyor ve hastada çok daha az doku hasarı meydana geliyor. Teknolojik imkanlar sayesinde bu cihazla daha hassas cerrahi girişimler yapılıyor ve enfeksiyon riski minimalize ediliyor" diye konuştu.