Çorak araziye 'güneş' ektiler

Güncelleme Tarihi:

Çorak araziye güneş ektiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2017 11:06

Çorak araziye 'güneş' ektiler

Haberin Devamı

Murat AYDIN/OLTU (Erzurum), (DHA) - ERZURUM'un Oltu İlçesi'nde beyaz eşya dükkanları bulunan ve akraba olan Mehmet Alkan ile Fahrettin Aynalı, satın aldıkları 24 dönüm çorak araziye 'güneş enerji sistemi' (GES) kurdu. Yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımla güneş enerji santrali kuran genç işadamları, TEDAŞ'a elektrik satmaya başladı.
Oltulu Mehmet Alkan ile Fahrettin Aynalı, ortaklaşa olarak Şenkaya İlçesi'nde Penek mevkisine kurdukları güneş enerji sistemini hayata geçirdi. Devletten destek almadan 500 bin doları öz sermayaleri, kalan 500 bin doları ise banka kredisi ile kurdukları güneş enerji sistemi tamamlandı ve enerji üretmeye başladı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) destek alamadıklarını belirten Mehmet Alkan, çorak araziye güneş panallerini yerleştirdiklerini bildirdi. Mehmet Alkan, "Güneş enerji santrali 1 megawattlık bir tesis. Dört kişi istihdam edilecek. Teknik eleman ve güvenlik görevlisi olarak çalışacaklar. Tesis bir milyon dolara yani 3,5 milyon TL'ye bize mal oldu. Yaptığımız hesaplara göre bu tesis kendisini 5 yılda amorti ediyor" dedi.
Güneş enerji sistemini TEDAŞ Genel Müdürlüğü'ne onaylattırdıklarını aktaran Fahrettin Aynalı ise "Bir fuarda görüp ilgilendiğimiz güneş enerjisi sistemini ilçemize kurduk. Bizimle birlikte inanıyorum ki buğday tarlaları, daha karlı olduğu için güneş enerjisi panelleriyle kaplanacak. Çünkü tarlasına güneş eken arpa ve buğday ekenden daha fazla kazanıyor. Güneş enerji santralini kurarken devletten destek almadık. Yüzde 50 öz sermaye yüzde 50 de banka kredisi kullandıkO dönemlerde TKDK kurumundan hibe verileceğini öğrendik. TKDK'ya müracaat etmemize rağmen maalesef Erzurum bölgesi için hibe çıkmadı. 20 Nisan 2016 itibariyle projemizi hayata geçirmeye başladık. 2 Ağustos itibariylede tesisi hayata geçirdik. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Sistemi kurduğumuz arazi, kıraç, çorak ve susuz bir araziydi. Bu araziyi canlandırdık, hayat verdik" diye konuştu.
Tesisin elektrik mühendisi olan Burak Duman ise Kuzeydoğu GES ve Alkan GES'in bin kilowattlık olduğunu belirtti. Tesislerde yıl sonuda kadar 1,5 milyon kilowatt saat enerji üretmeyi planladıklarını anlatan Mühendis Duman her tesiste 1938'er adet 260 wattlık paneller bulunduğunu bildirdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!