Başkan Orhan’dan Şehircilik Dersi

Güncelleme Tarihi:

Başkan Orhan’dan Şehircilik Dersi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 15:50

AZİZİYE BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMET CEVDET ORHAN

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerini ağırladı. Orhan, Aziziye’nin bölgedeki yeri, çevresel kaynakları ile fiziki, sosyal ve demografik yapısı hakkında bilgi verdi.
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, üniversite öğrencilerine Şehir ve Bölge Planlaması konusunda ders verdi. Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. Sınıf öğrencileri ile bir araya gelen Başkan Orhan, yeni imar planı, kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilçenin fiziki yapısı, sosyal ve kültürel dokusu hakkında kapsamlı bilgi verdi. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gül Şimşek ve Araştırma Görevlisi Cansu Güller ile birlikte ilçeyi gezen Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. Sınıf öğrencileri daha sonra belediye konferans salonunda Başkan Orhan ile biraraya geldiler. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir ile belediyedeki teknik personelin de katıldığı programda Başkan Orhan, görsel sunum eşliğinde ilçenin imar durumunu ve kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı.
İMAR KONUSUNDA HASSAS DAVRANIYORUZ
Aziziye’nin birbirinden bağımsız iki yerleşim alanı olan Dadaşkent ve Ilıca’nın yanısıra 69 adet mahalle statüsündeki köyden oluştuğunu dile getiren Başkan Orhan, Erzurum’un nüfus olarak en küçük, fakat yerleşim alanı bakımından en büyük olan ilçesine hizmet ettiklerini vurguladı. Dadaşkent ve Ilıca’daki imar uygulamalarını anlatan Başkan Orhan, Dadaşkent’in yaklaşık 25 yıllık bir tarihi olduğunu hatırlatarak, imar açısından oldukça düzenli bir görünüme sahip Dadaşkent’te ana aks üzerindeki yapıların 5 katlı, diğer alanların 2 veya 3 katlı olduğunu belirtti. Orhan, yeni yapılan imar tadilatıyla da Dadaşkent’te bodrum katı uygulamasına son vererek zemin artı iki kata izin verildiğine dikkat çekti. Dadaşkent’te villa sayısının da şehrin diğer bölgelerine nazaran daha yoğun olduğuna dikkat çeken Başkan Orhan, kendine özgü yaşam alanları ve bahçelerin yer aldığı villaların ilçeye bir nitelik kazandırdığını kaydetti. Dadaşkent’in mimari açıdan örnek bir yaşam alanı olduğuna da işaret eden Başkan Orhan, geniş sokakları, yeşil alanları ve mimari dokusuyla örnek olan Dadaşkent’te bu görsel estetiğin korunması noktasında azami hassasiyet sarfettiklerini belirtti.
HALKIN YAŞAM KONFORUNU ARTIRMANIN GAYRETİNDEYİZ
Belediye olarak önceliklerinin başında halkın yaşam konforunu arttırarak, yaşam standartlarını yükseltmek olduğunu kaydeden Başkan Orhan, şunları söyledi: “Bence evden çıktığınızda, yaklaşık 200 metre yürüme mesafesinde bir parka ulaşabiliyorsanız bu benim için konfordur. Akşam eve geldiğinizde aracınızı park edecek yer aramıyorsanız bu da bir konfordur. Yine temel ihtiyaçlarınıza yürüme mesafesinde ulaşabiliyorsanız bunun da bir konfor olduğunu ifade edebiliriz. Bunun yanında biz belediye olarak hemşehrilerimizin konforlu, yaşam standardı yüksek bir ilçede yaşamaları noktasında gayret sarfediyor, imar planlarımızı özenle oluşturuyor, kişi başına düşen yeşil alan miktarını azami ölçüde arttırmak için çalışıyoruz.”
Başkan Orhan, Dadaşkent’te Gezköy ve 200 Evler bölgesinin kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini, hak sahiplerini mağdur etmeden buralarda modern yaşam alanları oluşturmak için çalıştıklarını ifade etti.
ILICA TURİZM BELDESİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR
Ilıca’nın ise köklü bir tarihe sahip, kaplıcalarıyla müsemma bir yerleşim alanı olduğunu belirten Başkan Orhan, sözlerine şöyle devam etti: “Ilıca’daki termal turizm potansiyelini harekete geçirerek, bir turizm beldesi görünümüne kavuşturmak istiyoruz. Bunun için burada 2004’ten beri süregelen etaplar halindeki kentsel dönüşüm çalışmalarını biz de hız kesmeden yürütüyoruz. Şuanda yapımı devam eden 380 konut, 114 işyerini önümüzdeki yıl hak sahiplerine teslim edeceğiz. İlçeyi etaplar halinde eski yapılardan kurtarıyor, termal turizm vizyonuna uygun bir görsel güzelliğe kavuşturmak istiyoruz. Çünkü Ilıca turizm potansiyelinin yanısıra konum itibariyle önemli avantajlara sahip. Palandöken Kayak Merkezi’ne 14 km ve havalimanına da 5 km mesafede bulunması ilçenin önemli avantajları arasında yer alıyor. Yakın bir zamanda DAP idaremizin desteğiyle ilçemize 25 bin metrekare alana sahip büyük bir mesire alanı kazandıracağız. Dadaşkent ve Ilıca’nın yanısıra 69 mahalle statüsündeki köyümüzü de bir bütün olarak ele alarak güzel hizmetler ve projeler üretiyoruz.”
DEMİR: HALKI REFAHI İÇİN YEREL YÖNETİMLERİ DESTEKLİYORUZ
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, bölgede 14 ile hizmet verdiklerine vurgu yaparak, bu illerin kalkınmasına yönelik eylem planı hazırlandığını söyledi. Söz konusu illerle ilgili gelişim ekseni çerçevesinde yerel yönetimlere hizmetlerini desteklemenin de yer aldığını ifade eden Demir, “Bu kapsamda insanlarımızın en önemli ihtiyaçlarından birisi, rekreasyon, dinlenme ve gezinti alanları olduğun tespit ettik. DAP olarak, bu ihtiyaçla ilgili pilot uygulamaya bu sezon başladık. Aziziye Belediyesi ile işbirliği içeresinde projesi hazır olan yaklaşık 25 bin metrekarelik bir alanı mesire alanı olarak ilçeye kazandıracağız.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Orhan, öğrencilerin imar planı, kentsel dönüşüm ve ilçenin sosyo ekonomik yapısıyla ilgili yönettiği soruları cevaplandırdı.
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gül Şimşek, Başkan Orhan’a verdiği bilgiler için teşekkür etti. Şimşek, bu dönem Şehir ve Bölge Planlama Bölümü olarak Aziziye ilçesinin bölgedeki yeri, çevresel kaynakları, fiziki, demografik ve sosyal yapısıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını bu minvalde söyleşinin çok verimli geçtiğini belirtti.
Söyleşi sonunda Başkan Orhan ve DAP Başkanı Demir, katılımcı akademisyen ve öğrencilerle birlikte toplu fotoğraf çektirdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!