ARÜ’lü Akademisyenler Ardahan’ın Çevre Sorunlarını Ele Aldı

Güncelleme Tarihi:

ARÜ’lü Akademisyenler Ardahan’ın Çevre Sorunlarını Ele Aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2015 17:49

ARÜ’LÜ AKADEMİSYENLER ARDAHAN’IN ÇEVRE SORUNLARINI ELE ALDI

Ardahan Üniversitesi akademisyenleri Doğu Anadolu bölgesi ve Ardahan’la ilgili çeşitli çalışmalar yapmayı sürdürüyor.
5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Ardahan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Çevre” konulu bir program düzenlendi. Programda Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (SBMYO) Müdürü ve İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necla Barlık tarafından önemli tespitlerde bulunuldu.
8 Haziran 2015 Pazartesi günü saat 14.00’dan itibaren Ardahan İl Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Vali Yardımcısı Muharrem Coşgun, İl Milli Eğitim Müdürü Tevfik Fikret Eteker, İl Müftüsü Aytekin Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili İshak Burak, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, ARÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, ARÜ SBMYO Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ile akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Ardahan Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili İshak Burak, çevrenin insan ve tabiat varlıklarının etkileşim içinde olduğu bir yer olduğunu ifade ederek, “Çevre ve çevre meseleleri hızla değişen dünyanın en önemli ana gündemlerinden biri olmalıdır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirliliğin önlemesi, tabiatın korunması, doğa tahribatının engellenmesi ve yeşil alanların arttırılarak insanların bu konularla ilgili bilgilendirilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.
Başkan Köksoy: “Kirlilik Bölgemizde Kendini Daha Fazla Göstermeye Başladı.”
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy Ardahan’da önceki yıllarda özellikle kış aylarında havanın oldukça kirli olduğunu, ancak doğal gazın kullanılması ile birlikte bu sorunun aşılmaya başlandığını vurgulayarak, “Diğer yandan son 15-20 yıl içinde Doğu Anadolu Bölgesi’nde kirlilik kendini daha fazla kendini hissettirmeye başlamıştır. Öte yandan ilimizdeki sokak hayvanlarının hem şehir sakinlerine rahatsızlık vermemesi hem de söz konusu hayvanların korunması gerekiyor. Bu konuda kurumumuz çeşitli çalışmalar yapıyor. Söz konusu canlılar barınaklarımızda hem tedavi ediliyor hem de korunuyor.” dedi.
Vali Deniz: “Çevre, Gelecek Nesillere Aktarılması Gereken Bir Emanettir.”
Programda konuşan Ardahan Valisi Ahmet Deniz, “Çevreyi atalarımızdan kalan bir miras değil, gelecek nesillere aktarmak için bir emanet olarak görmeliyiz.” şeklinde önemli bir hatırlatmada bulunarak, “Su kirliliği ve toprak kirliliğine karşı sürekli tedbirli olmalıyız. 1 santim toprak 500 yılda oluşmaktadır. Bu nedenle çevremize sahip çıkmalıyız. Endemik bitki yönünden oldukça zengin bir bölgede yaşıyoruz. Ardahan’da yaşadığımız için öncelikle şükretmeliyiz. Güzel çevremizi kendi elimizle kirletmemeliyiz.” diye mesaj verdi.
Prof. Dr. Kılıç: “Ardahan Diğer İllere Nispeten Daha Temiz.”
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, çevreyle ilgili kanunların işlevi ve önemine değinerek, “Örneğin ticari faaliyet yapmak isteyen vatandaşlar, çıkarılan kanunlar gereği toprak koruma kurulundan izin almak zorundadır. Böylece doğaya zararlı olabilecek faaliyetlere önceden müdahale edilebiliyor.” dedi. Ayrıca çevre kirliliği konusunda Ardahan ve diğer iller arasında bir karşılaştırma yapan Prof. Dr. Kılıç, “Ardahan diğer illere nispeten daha temizdir. Nüfus azlığı ve sanayileşmenin olmaması bu durumun ana nedenleridir. Şehrimizde bulunan üretim tesislerinin atıklarının kontrol altına alınarak çevrenin daha temiz hale alınması sağlanabilir. Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.” diyerek, ardından il çapında çevreyle ilgili mevcut çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Ardahan’ın çevre temizliği konusunda daha iyi bir konumda olacağını ifade etti.
Doç. Dr. Barlık: “Ardahan’ın İçme Suyu, Problemli Değil.”
Ardahan’ın çeşitli çevre problemleriyle ilgili bir takım değerlendirmeler yapan Doç. Dr. Necla Barlık, “Ardahan’ın içme suyu problemli değildir. Şehrin su ihtiyacını görüyor. Devlet Su İşleri ile yapılmış çalışmalar neticesinde yeraltı su rezervlerinin yeterli olduğu ortadadır. Ardahan orta vadede içme suyu sıkıntısı çekecek gibi görünmüyor. Ancak kanalizasyon alt yapısı ile ilgili ciddi bir problem yaşıyor.” diyerek, konuyla ilgili çeşitli sorun alanlarını ortaya koydu.
Prof. Dr. Erginal: “Ermenistan’daki Nükleer Santralden Kaynaklanan Kanserojen Maddeler Bölgemiz Topraklarını Tehdit Ediyor.”
Coğrafya Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Ermenistan’daki dünyanın en eski nükleer santrali ile Ardahan’daki kanser vakaları ve engelli oranının yoğunluğu arasında bir bağlantı olabileceğine dikkat çekti. Ardahan’da yapılan araştırmalarda göl tabanlarında nükleer serpinti kaynaklı zararlı maddelerin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erginal, “Hemen yanı başımızda, Ermenistan’da dünyanın en eski sistemi ile çalışan, Ukrayna’daki Çermobil’den daha eski bir sistem ile nükleer çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar ile atmosfere sezyum 137 gibi kurşun, 210 gibi kanserojen radyo nükleikler yayılıyor. Bunlar topraklarımıza taşınıyor. Biz bunları göllerde yaptığımız araştırmalarda dip çamurlarında görüyoruz.” diyerek, konuyla ilgili çeşitli veriler ve bulguların söz konusu ihtimali akla getiren önemli bir niteliğe sahip olduğunu açıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Erginal, deprem ve deprem oluşumlarına değindi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!