Güncelleme Tarihi:
ERZURUM, (DHA)-Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar üreticilere anız yakma ve anız yangınları konusunda uyarılarda bulundu.
Ekonomik olarak değerlendirilemeyen anızların yakılmasının yasak olduğunu belirten Akar, “Ancak sonuçta meydana gelen zararları toprağa tekrar kazandırmak çok uzun yıllar almakta ve telafisi olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Oysa bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin bir kısmının kaynağını, organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Ayrıca, toprakta yağış sularının emilmesini, tutulmasını sağlayan, topraktaki kümeleşmeyi temin ederek erozyonla taşınmasını önleyen, toprağın iyi havalanmasını sağlayan yine organik maddedir" diye konuştu.
Anızların yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmakta ve takip eden yıllarda bazı hastalıkların da arttığına dikkat çeken Akar, “Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı oluşmaktadır. Günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararı orman yangınlarına neden olmasıdır. Ayrıca anız dumanlarının çevreye ve tabiata verdiği zarar çok ciddidir. Yasağa uymayan çiftçiler her dekar için 42,44 TL idari para cezası verilecek" dedi
FOTOĞRAFLI