Adnan Demir: Et meselesi, ot meselesidir

Güncelleme Tarihi:

Adnan Demir: Et meselesi, ot meselesidir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2016 17:55

Adnan Demir: Et meselesi, ot meselesidir

Haberin Devamı

ERZURUM, (DHA)- Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, kaba yemin hayvancılık girdi maliyetinde önemli yer tuttuğuna işaret etti. Silaj yemin hayvanlarda et ve süt verimini artırdığına işaret eden Demir, "Et meselesi ot meselesidir" dedi.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilerek Aşkale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne verilen Balyalama Silaj Makinesi'nin hizmete girmesi nedeniyle Tarla Günü düzenlendi. Erzurum'un Aşkale İlçesi Kandilli Mahallesinde özel bir işletmeye ait tarlada ekilen tritikale yem bitkisinin Balyalama Silaj Makinesiyle hasadının yapıldığı Tarla Gününde, ilk konuşmayı DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir yaptı. 
Erzurum'un hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğundan söz eden Başkan Demir, uygun bakım ve şartlar sağlandığında hayvanlarda verimliliğin artacağını belirtti. Üreticilere yenilikleri takip etmelerini ve alternatif yem arayışlarında olmalarını salık veren Başkan Demir, şunları söyledi:
“DAP İdaresi olarak, bölgede hayvancılığı geliştirmek istiyoruz. Bu açıdan bakıldığında üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinden birini de kaba yem oluşturuyor. Bu da yüzde 65-70i buluyor. Kaliteli yem ne kadar ucuza mal edilirse hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerin kar oranı o kadar yüksek olur. Et meselesi, ot meselesidir. Sektörü tarımsal makinalarla desteklememiz gerektiğini düşündük ve balya yaparak bunu daha sonra silaj yeme dönüştüren makinayı çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Hibe kapsamında makineye 80 bin euro destek sağladık. Bu makine hayvancılığın gelişmesinde önemli rol oynayacak."
ALTERNATİF YEM BİTKİSİ: TRİTİKALE
Tarla günlerinin tarımla uğraşanlar için önemli olduğuna dikkati çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, katılımcılara silajlık yem bitkileri konusunda bilgi verdi. Tritikale yem bitkisi ekiminin giderek yaygınlaştığını savunan Osman Akar, şöyle devam etti:
"Et ve süt hayvancılığı yapan işletmelere hem rehberlik, hem danışmanlık yapmak gibi bir çalışma başlattık. Geçen yıl, ilk defa bu örnek işletmemize tritikale yem bitkisinin ekimini yaptırdık. Tritikale, buğday ve çavdarın bileşimi ile elde edilmiş olan bir yem bitkisidir. Büyük işletmelerde hayvancılık için önemli girdi kaynağı olan kaba yemlerin işletmelerde maliyetin azaltılması için silaj gibi yeniliklerin uygulanması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Silaj hayvanlarda et ve süt verimini arttırır. Çünkü kaba yemler silo edilerek saklandığında kurutularak yığın yapılan kaba yemlere oranla daha az işgücüne gereksinim duyulmaktadır. Yeşil yemlerin bulunmadığı özellikle kış aylarında hayvanların su bakımından zengin yem ihtiyacı silaj ile karşılanmaktadır. Silaj aynı zamanda yapay kurutma yöntemi dışındaki diğer muhafaza yöntemlerine göre yemlerin fermantasyonu yoluyla saklanmasına imkan sağlar. Kaba yemdeki besin maddesi kaybını önler. Bu işletme yeniliklere açık ve bilinçli çiftçilik yapılmaktadır. Erzurum'da ilk kez tritikale silajı yaparak bir yeniliğe önderlik yapmış olduk."
Yapılan konuşmaların ardından hibe edilen makinayla silajlık tritikalenin hasadı yapıldı. Tarla gününde, Aşkale Kaymakamı Hayrettin Çiçek, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Aşkale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Arifoğulları, Şube Müdürleri, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri, Erzurum Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç.Dr. Bülent Polat, DAP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Gül Yıldız, İzleme ve Değerlendirme Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı, Erzurum Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Emrullah Akpunar, Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman ve ERPALAN Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Büçge ile çiftçiler hazır bulundu.
 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!