"1001 Hatim" geleneğini asırlardır yaşatıyorlar

Güncelleme Tarihi:

1001 Hatim geleneğini asırlardır yaşatıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 11:29

- Erzurum'da 1500'lü yıllardan bu yana devam eden "1001 Hatim" geleneği kapsamında, kent merkezi, ilçe ve köylerdeki 42 camide her gün hatim okunuyor - İl Müftü Yardımcısı Kotan: - "Hatim geleneği, Erzurum'da sürekli okutularak, Birinci Dünya Savaşı'na kadar devam ettirildi. Bir süre, bazı aksamalarla okutulamayan 1001 hatimin, Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade ve beraberindekiler tarafından, Mustafa Kemal Atatürk'ten izin alınarak yeniden okunması sağlandı"

Haberin Devamı

ERZURUM (AA) - SAGİP SEZGİNER - Erzurum'da 1500'lü yıllardan bu yana devam eden "1001 Hatim" geleneği kapsamında, kent merkezi, ilçe ve köylerdeki 42 camide her gün hatim okunuyor.

Erzurumlu alimlerden Pir Ali Baba'nın, "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız, Allahu Teala bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur" diyerek başlattığı bilinen gelenek kapsamında, kentte yaşayan binlerce kişi, her yıl ev ve camilerde Kur'an-ı Kerim'i hatmediyor.

Geçtiğimiz yıl 24 bin 326 hatmin okunduğu Erzurum'da, bu yıl da kent merkezi, ilçeler ve köylerdeki 42 camide her gün hatim okunuyor.

İl Müftü Yardımcısı Abdurahman Kotan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "1001 Hatim" geleneğinin, 1500'lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba tarafından başlatıldığını belirterek, asırlık geleneğe vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Pir Ali Baba'nın başlattığı geleneğin, memleketi hususiyetle zelzeleden koruduğuna inanıldığını vurgulayan Kotan, şöyle devam etti:

"1500'lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba'nın yaşadığı dönem, Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman'ın padişah olduğu yıllara denk gelmektedir. Bu yıllar aynı zamanda ilim, sanat ve edebiyat alanında büyük gelişmeler olduğu ve günümüze kadar gelen kalıcı eserlerin meydana geldiği yıllardır. Bu ortamda yetişen Pir Ali Baba, alim, fazıl, zahit bir mübarek zat olup, o devrin büyük zenginlerindendir."

O dönemlerde Dutçu köyünde yaşayan Pir Ali Baba'nın 8 köyden 4'ünün gelirini, Erzurum'da yılda bir defa okunmasını sağlamak için 1001 hatimlere vakfettiğini anımsatan Kotan, "O günden sonra hatimler Erzurum'da sürekli okutularak, Birinci Dünya Savaşı'na kadar devam ettirildi. Bazı aksamalarla okutulamayan 1001 Hatim, bir süre sonra dönemin Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade ve Erzurum milletvekillerinden Mühirzade Asım Efendi ile Zihni beyler tarafından Mustafa Kemal Atatürk'ten izin alınarak yeniden okunması sağlandı" diye konuştu.

- "Sadece ilçelerimizde 3 bin 412 hatim okundu"

Camilerin yanı sıra ev, iş yerlerinde de hatimlerin okunduğunu anlatan Kotan, birçok camide "1001 Hatim" köşesi oluşturularak, okunan ve okunmayan cüzler şeklinde bölümler tahsis edildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kotan, zamanı müsait olan vatandaşların camilere giderek, okunmayan cüzleri okuduğunu, Erzurum'un yanı sıra Bursa, İstanbul, Antalya, Adana, Konya başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinden okunan hatimlerin gönderildiğini söyledi.

Bütün hatimlerin duasının, Erzurum'daki tarihi Ulu Cami'de yapılacağını ifade eden Kotan, "Geçen yıl 101 Tefsir okuma programı başlatmıştık. Geçen yıl 176 Tefsir okundu. Bu tefsirlerin isimleri önemli değildir. Bizim için önemli olan onun okunmasıdır. 10 kişi bir araya gelip, Kur'an-ı Kerim'i bölümler halinde, tefsirler halinde okuyabilirler. Cüz cüz okuyabilirler. Bunda da amaç halkımızın Kur'an-ı Kerim'i anlamaya teşvik etmektir" dedi.

Haberin Devamı

Kotan, 12 Aralık'ta başlanan 1001 hatimlerin yarın duasının yapılacağını ifade ederek, "Türkiye genelinden beş ilden şu ana kadar 87 hatim geldi. Erzurum kent merkezi ve Palandöken, Yakutiye ve Aziziye ilçeleri dışında, diğer ilçelerden şu ana kadar 3 bin 412 hatim okundu. Merkezde ve ilçelerde günlük 800 hatim okunuyor" şeklinde konuştu.

Vatandaşların sabah namazı öncesi ve sonrası camilerde hatimler okuduğunu vurgulayan Kotan, Kur'an-ı Kerim okuyamayanların da camilere gelerek, dualardan faydalanmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!