Güncelleme Tarihi:
ELAZIĞ (AA) - İSMAİL ŞEN - Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program Yöneticisi Doç. Dr. Toker Ergüder, Türkiye'de yetişkinlerde sigara kullanım oranının hızla düştüğünü belirterek, "Ne yazık ki gençlerde ve çocuklarda bu oran düşmüyor ve yapılan araştırmalara göre bir miktar artış var" dedi.
Ergüder, İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen çalıştay için geldiği Elazığ'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "2008 Yılı Küresel Yetişkin Tütün Araştırması"na göre Türkiye'nin Avrupa ve dünya ülkeleri arasında en çok sigara içilen ülkelerden biri olduğunu belirtti.
Türkiye'de dumansız hava sahası uygulamasıyla sigarayla mücadelede önemli adımlar atıldığını ifade eden Toker, bu kapsamda, öncelikle kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklandığını, daha sonra sigara fiyatlarına zam yapıldığını, sigara paketlerinin üzerine resimli uyarılar konulduğunu belirterek, "Türkiye İstatistik Kurumu ve Sağlık Bakanlığınca 2012 yılında yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de sigara içme oranı 4 yılda yüzde 13,7 azaldı ve Türkiye, dünyada 4 yıl gibi kısa bir sürede sigara tüketimini azaltan ender ülkelerden biri oldu" diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütünün dünyadaki 193 ülkede tütün kontrolü konusunda yapılması gerekenlerle ilgili politika paketi sunduğunu anlatan Ergüder, Türkiye'nin en son 2013 yılında yaptığı değişikliklerle bu politikalara uygun düzenlemeleri yapan ilk ve tek ülke olduğuna dikkati çekti.
Ergüder, çocukların sigaradan uzak tutulması konusunda anne babalara önemli görevler düştüğünü ifade ederek, sigara ve benzeri alışkanlıkların insanlar üzerinde maddi ve manevi zararları olduğunun gençlere iyi anlatılması gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Ergüder, Türkiye'de yetişkinlerde sigara kullanım oranının hızla düştüğünü belirterek, "Ne yazık ki gençlerde ve çocuklarda bu oran düşmüyor ve yapılan araştırmalara göre bir miktar artış var. Burada tütün endüstrisinin inanılmaz ve vahşi reklam kampanyaları ve daha çok çocuk ve genci bağımlı hale getirmek için yaptığı çalışmalar var" dedi.
Türkiye'de diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında alkol tüketiminin çok düşük olduğunu kaydeden Ergüder, "Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen saf alkol tüketimi yıllık 9-11 litreyken Türkiye'de bu oran 1 litrenin altında" ifadelerini kullandı.
Gençlerin okul, aile ve arkadaş ortamından etkilenerek sigara ve alkol bağımlısı olabildiğini belirten Ergüder, "Türkiye'de artan pazar ekonomisi, özel alkol endüstrisinin Türkiye'ye girmesiyle beraber özellikle gençler ve çocuklarda alkol tüketiminin önümüzdeki yıllarda artacağıyla ilgili birtakım şüphelerimiz ve endişelerimiz var" diye konuştu.
Türkiye'nin bu konuyla ilgili politikalarını uygulamaya devam etmesi ve çocukları, gençleri koruyacak şekilde geliştirmesi gerektiğini ifade eden Ergüder, yeni nesillere dumansız hava sahası bırakmak ve alkolsüz ortamlarda yaşamalarına olanak sağlamak için mevcut uygulamalara herkesin uyması gerektiğini sözlerine ekledi.