IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 16:52
KUZEYDOĞU DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI UZMAN BİYOLOG EMRAH ÇOBAN KATILIMCILARA SEMİNER VERDİ
Omurgalı canlılara bakıldığı zaman Türkiye’de bir düşüş olduğunu belirten Uzman Biyolog Emrah Çoban, Türkiye’de yaban hayatının krizde olduğunu söyledi.
Fırat Üniversitesi Hayvanları Koruma Topluluğu, Dünya Hayvan Hakları Günü olması münasebetiyle hayvan haklarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için, “Yaban Hayvanlarının Ekosistemdeki Yeri” adlı konferans düzenledi. Konferansa konuk olarak davet edilen Kuzey Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uzman Biyolog Emrah Çoban, katılımcılara seminer verdi. Fırat Üniversitesi Mustafa Temizer Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhterem Aydın, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sönmez, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı.
Topluluğun amacının hayvanlarında yaşam hakkının olduğunu anlatmak ve onları korumak olduğunu belirten Fırat Üniversitesi Hayvanları Koruma Topluluğu Başkanı Yusuf Sefa Dedeoğlu, “Amacımız hayvanlarında insanlar kadar yaşam hakkına sahip olduğunu, insanlarla birlikte dünyanın bütününü oluşturduğunu ve bizlerle birlikte yaşamaya, korunmaya ihtiyaçlarının olduğunu fark ettirmeye çalışmaktır. Geçen 2 yıllık süre içinde bu düşünceyi insanlara kabul ettirmek, toplum içersine aktif üye kazandırmak, yerel yönetimlerin hayvanların korunması konusunda yasal yürürlüğü anlatmak oldukça zorladık. Bazen değişmeyen ön yargılar, yıkılamayan duvarlar, gereksiz ve ağır eleştiriler ve küçümseme gibi davranışlarla karşılaştık. Ama zorluklarla mücadele etmeyi başardık” dedi. Veterinerlik Fakültesi, dekanlık veya hocalarınız olarak topluluğun arkasında olduklarını aktaran Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhterem Aydın, “Her zaman sizi desteklemekten onur duyarız. Bünyemizde bulunan tüm toplularında aynı çalışkanlıkla ve düzenledikleri etkinlikleri ben takip edebiliyorum. Aynı çalışkanlıkla, aynı azimle çalıştığını söylemek isterim. Bizim alanımız olduğu için belki hayvanları koruma, kollama ve onlara daha güzel bir ortam sağlama birinci dereceden topluluk olarak ilgilendiğimiz topluluğu buraya getiriyor” diye konuştu.
“TÜRKİYE 3 TÜR KUŞ NESLİ YOK OLDU”
Türkiye’deki biyo çeşitlilik hakkında bilgi veren Kuzey Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uzman Biyolog Emrah Çoban ise, şunları kaydetti:
“Türkiye’de herkes bir şeyler duyuyor. Avrupa’nın en çok kelebeği Türkiye’de, memelilerin büyük bir kısmı Türkiye’de, bitkilerin yüzde 10’nundan fazlası sadece Türkiye’de diye söyleniyor. Bunun bir nedeni var. Biz buna türleşme diyoruz. Bunlardan bir tanesi bizim yaşadığım coğrafyadaki yükselti farklılığı ve topografik yapının çok önemli olmasıdır. Bu nedenle ülkemizde 3 tane farklı biyo çeşitlilik var. Dünyada 2 tane noktada var. Bir tanesi Çin’de diğeri ise biziz. Bu farklı iklimler, farklı topografik yapı kuşları, memelileri, kelebekleri hepsini buraya çekiyor ve buda farklılaşmaya yönlendiriyor. Besin ve yükselti hayvanlarda türleşmenin en önemli özelliklerinde biridir. Omurgalı canlılara baktığımız zaman Türkiye’de balıklar var. Sayılara baktığımız zaman Türkiye’de yaban hayatı bir krizde. Çünkü ekosistem bozuluyor. Bunun birçok nedeni var. Bizlik nedenleri de var, global nedenleri de var. Baktığımız zaman 26 deniz canlısı şuan dünya çapında ülkemizde nesli tehlike altında ve biz korumak için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Sürüngenlere baktığımızda aynı duru burada da geçerli. Nesli tehlike altında olan bizim haberimiz olmadan ülkemizden yok olmuş sürüngenler var. Kuşlara baktığımızda dünyada en çok tanına gruptur kuşlar. İngiltere sadece 5 milyon insan kuş gözlemliyor. Kuşlar dünyanın en tanınmış yaşayan grubudur. Şuanda buradaki en önemli durum kuş göçleri iklim değişikliği habercisidir. Kuşlarda 3 tür Türkiye’den yok oldu. yok olmaya da devama edecek türler var. Bunların hepsinin takip edilmesi gerekiyor:”