IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 16:54
TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI VE B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI MAKİNE MÜHENDİSİ NESLİHAN BİLİK, TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Elazığ tehlikeli maddelerin karayoluyla taşınması hakkında yönetmelik ve ADR Mevzuatı konulu bilgilendirme semineri yapıldı.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Makine Mühendisi Neslihan Bildik bir sunu yaparak katılımcıları bilgilendirdi ve sorularını cevaplandırdı. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Salonu’nda yapılan seminere Güvenlik Danışmanı ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Makine Mühendisi Neslihan Bildik, İş Güvenliği Uzmanı Sema Özdemir, Emine Topuz ve firma yetkileri katıldı. Amaçlarının karayolu taşımacılığına düzen getirmek olduğunu söyleyen İş Güveliği Uzmanı Makine Mühendisi Neslihan Bildik, “Çünkü pek çok ülkede bir iç mevzuat bir iç yönetmelik var ama hepsi birbirinden bağımsız. Önemli olan uluslararası bir düzeye ulaştırmak. Sadece karayolları değil. Bizim ülkemizde sadece yürürlüğe giren karayoludur. Bunun hava yolu, demir yolu ve deniz taşımacılığı var. Bu BM tavsiyesi atıklar ve tehlikeli atıklar dahil olmak üzere tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, paketlenmesi, etiketlenmesi ve test edilmesidir. Karayolların tehlikeli madde taşıyan araçların yapımı, donanımı ve işleyişine yönelik koşulların ortaya konmasıdır. Yani sadece araçla taşımamız önemli değil. O aracın yapımı ve donanımın da ADR kapsamındadır. Kaza oranını en aza indirip mutlu bir şekilde işimize bakalım. ADR yönetmenliğine tabi olan toplamdan 28 tane ülke var. Biz 2010 yılında bu kapsamın içine girdik” diye konuştu.
TKM mevzuatının amacından bahseden Bilik, “TKM mevzuatının amacı tehlikeli maddelerin insan sağlığı ve diğer canlı varlıklar ile çevreye zarar vermeden güvenli düzenli bir şekilde kamuya açık karayoluyla taşımasını sağlamaktır. Bu faaliyetlerde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, tehlikeli madde taşıyan her türlü taşıt sürücüleri veya operatörlerin hak, sorumluluk yükümlülük ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esasları bilmektir. Kim taşıyacak nasıl taşıyacak, kim yükleyecek. Öyle maddeler var ki üreten yükleyemiyor. Ama öyle işletmeler var ki, paketleyen o, yükleyen o, gerekirse taşıyan da o .ADR kanunu çıktığından beri herkes ben işin neresindeyim diye bir bilince sahip değil” şeklinde konuştu.
Yapılan sunumun ardından toplantıya katılan işletme yetkilileri konu hakkında karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulundu.