İstanbul Muhtarlar Dayanışma Derneği Üyeleri Çöpten Elektrik Üretim Tesisini Gezdi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Muhtarlar Dayanışma Derneği Üyeleri Çöpten Elektrik Üretim Tesisini Gezdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2016 15:06

İSTANBUL MUHTARLAR DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYELERİ ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİNİ GEZDİ

Elazığ’a gelen İstanbul Muhtarlar Dayanışma Derneği (İMDD) üyeleri, çöpten elektrik üretim tesisini gezdi.
Üşüyen Ellerin Kalplerini Isıtmaya Gidiyoruz projesi çerçevesinde Elazığ’a gelen İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği heyeti Elazığ Belediyesi öncülüğünde yapımı tamamlanan çöpten elektrik enerjisi üretilen tesisi gezdi.
Tesis hakkında muhtarlara bilgi veren Elazığ Belediyesi Başkan Yardımcısı Kazım Özgür “Türkiye geneli firmalarımızı davet ettik. Pazarlık usulüyle ihalemizi yaptık. Yüzde 35 gibi bir rakamla ITC firması bu işi aldı. Temel amacımız vahşi depolamaya son verip doğru bir şekilde çöpü depolamaktır. Çevre açısından bu çok önemliydi. Bununla birlikte tehlikeli olan metan gazını bertaraf ettik. Bu çöpten gelir elde etmiş olduk. Ülkenin ve şehrin ekonomisine da katkı sağlamış olduk” dedi.
"300 TON ATIKTAN YAKLAŞIK 2 MEGAVAT ENERJİ ÜRETİYORUZ"
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre Mühendisi Şerif Yakut, tesisi teslim aldıklarında depolama alanının çok kötü bir durumda olduğunu söyledi. Yakut, "Bölgedeki toprak yokluğundan dolayı depolanan çöpler tamamen açık, koku, görüntü gibi kirliliklere hakimdi. Biz geldikten sonra ilk etapta depolama sahasının çevre düzenlemesini yaptık. Düzenledikten sonra yaklaşık 40 kilometreden toprak bularak çöplerin üzerini kapattık. Yaklaşık 30 metre yükseklinde çöp deposundan bahsediyoruz. Tesisimizde 2 adet jeneratörümüz var. Her biri 1,4 megavat saat kapasitelidir. 300 ton atıktan yaklaşık 2 megavat enerji üretiyoruz. Buda çok iyi bir rakamdır. Projede olmamasına rağmen elektrik kesintilerinde ve arızalarda gazı atmosfere salmayarak depolamak için balon ünitesi yaptık. Balon ünitesi de 5 bin metreküp hacminde yaklaşık 6 saat gazı depolayabilecek kapasitededir. Balonu kurduğumuz alanın çalışmalarını yaklaşık 1 ay boyunca hakim rüzgarın etkisini azaltmak için kot olarak düşürmemiz gerekiyordu ve yapacağımız bölgede kırıcıyla çalışmalar yapıp kotunu aşağı çektik. Balonumuzu şuanda yüzeye sıfır konumunda montajını yaptık” diye konuştu.
Daha sonra muhtarlar tesisi gezerek merak ettikleri konularda bilgi aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!