Elazığ’da Ipard 1 Yatırımları Açılış Töreni İle Ipard 2 Lansman Programı Gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Elazığ’da Ipard 1 Yatırımları Açılış Töreni İle Ipard 2 Lansman Programı Gerçekleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2016 17:07

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU ELAZIĞ İL KORDİNATÖRLÜĞÜ TARAFINDAN, GERÇEKLEŞTİRİLEN IPARD 1 YATIRIMLARI TOPLU AÇILIŞI VE IPARD 2 LANSMAN PROGRAMINA ELAZIĞ VALİSİ MURAT ZORLUOĞLU, ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKANI MÜCAHİT YANILMAZ, AK PARTİ ELAZIĞ MİLLETVEKİLLERİ ÖMER SERDAR VE TAHİR ÖZTÜRK, ELAZIĞ CUMHURİYET BAŞSAVCISI MUSTAFA BİLGİN PİŞKİN VE ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörlüğü tarafından, IPARD 1 Yatırımları toplu açılışı ve IPARD 2 Lansman Programı gerçekleştirildi.
Bir otelde gerçekleşen programa AK Parti Elazığ milletvekilleri Ömer Serdar ve Tahir Öztürk, Vali Murat Zorluoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ, ilçe kaymakamları, kamu kurum, kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı. TKDK’nın kuruluş amacı, programları ile IPARD 1 projesi kapsamında sağlanan destekleri tanıtımının sunumuyla başlayan programda Kurumun İl Koordinatörü Turan Karahan bilgi verdi.
Karahan, "IPARD programı Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel aday ülkelere yönelik uygulamış olduğu IPA dediğimiz katılım öncesi mali yardım programını bir bileşeni olan kırsal kalkınma programını ifade etmektedir. Bu çerçevede Avrupa birliği ortak tarım politikası, kırsal kalkınma politikası ve ilgili politikaların hazırlıkları ve bu kapsamda politika gerçekleştirmesini desteklemektedir. Amacı tarım sektörünün modernizasyonuna katkıda bulunmak, gıda işleme sektörüne yeni teknolojiler katmak, tarımsal ürünler için yeni pazar fırsatları oluşturmak, Avrupa Birliği ortak tarım politikasına uyum sağlamak, iş fırsatlarını geliştirmek ve daha da önemlisi göçü engellemektir” dedi.
“ELAZIĞ KÜLTÜR VE SANATIN DIŞINDA BİR TARIM ŞEHRİDİR”
Elazığ kadim kültürü ve sanatıyla bir medeniyet şehri olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, “Ancak Elazığ aynı zamanda bir tarım, meyvecilik ve sebzecilik şehridir. Dolayısıyla biz tarımızdaki kalkınmayı meyvecilik, sebzecilik, canlı hayvanlar ve kanatlı hayvanlar sektöründeki kalkınmayı ne kadar tetikler ne kadar büyütür ileri götürürsek o kadar tarım alanlarından şehre göçü engellemiş oluruz. Biz Elazığ’ın nüfusunun artmasını istiyoruz ancak Elazığ’ın nüfusunun artması anlamını merkezdeki nüfusun artması anlamına gelmediğini belirtmek istiyorum. Köylerdeki ve kasabalardaki nüfus artsın. Tarım ve hayvancılıkla, meyvecilikle, sebzecilikle uğraşanların nüfusu artsın. Buralardaki çalışmalar, daha büyük bir noktaya gelsin" diye konuştu.
Tarımsal kalkınma koordinatörlüğünün 300 milyon TL’lik bir krediyi Elazığ’a açtığını belirten Yanılmaz, “Elazığlı hemşerilerimiz bundan faydalanarak, hem süt ürünleri, hem meyve ve sebzecilik ürünleri, tarımın diğer alanlarında üretim ve yatırım yapmışlar ise şunu bilelim ki devletin bu mahiyette birçok kredileri var. Dolayısıyla buradan diğer kamu kurum yöneticilerine esasında bir işaret fişeği atılıyor. Bütün kamu kurum yöneticileri devletin kendi alanlarında ki kredilerinin Elazığ’a taşıma noktasında ne kadar gayret eder, ne kadar azimle çalışırlarsa o kadar devletin kredileri Elazığ’a gelmiş olur” dedi.
“İNSANLARIMIZI GİRİŞİMCİ HALE GETİRMEK ELAZIĞ İÇİN ÖNEMLİDİR”
Birinci etaptaki programdaki 300 milyon TL’lik hibeyle karşı karşıya olunduğunu ifade eden AK Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar’da , "Bu çok önemli bir şey. Hele bu şehir açısından çok daha önemli bir şey. Yıllardır üzerinde durduğumuz bir şey var. Yani buradaki kamu ve kurum kuruluşlarının yoğun bir şekilde yapılanmasından dolayı devlete bağlı maaşlı bir nüfusun ve bu nüfusun daha çok özel sektöre yönelmemesinden dolayı bir içe kapanmışlık var. Dolayısıyla biz eskiden beri doğudan göç alıyoruz, batıya göç veriyoruz. Batıya verdiğimiz göçlerde ekonomik anlamda nitelikli göçler, doğuda aldığımız göçler ekonomik anlamada niteliksiz göçler. Dolayısıyla bu şehrin asıl çözmesi gereken sorun işte bu programda. Aynen birçok kurumlarda olduğu gibi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumunun yaptığı gibi Avrupa Birliğinin ulusal destekteki programların hibelerinden ve teşviklerinden yararlanmak, insanlarımızı girişimci hale getirmek bu şehir için önemli bir olgudur" ifadelerinde bulundu.
Geçtiğimiz günlerde hükümetin orta vadeli program perspektifini de ortaya koyduğuna vurgu yapan Serdar, şöyle konuştu;
"Acil bir eylem planında ve 64. hükümetin programını açıklarken makro ekonomik dengelerin AK Parti hükümetleri döneminde oturtulduğunu, bu program döneminde de artık o mikro dengelerin oturtulması için bir program perspektifi ortaya koydu. O programda daha çok üretimi teşvik, istihdamı genişletmek vardır. İşte bu tür programlar sonuçta bizim Avrupa Birliğiyle entegrasyon sürecimizde de politika olarak katkı sağlayacak ve oradan kullanacağımız ulusal bütçeden desteklerle destekleyeceğimiz programlar. Buradaki hibelerden yararlanılmadığı takdirde, bütün olarak Türkiye yararlanmadığı takdirde bunun geriye dönüşü söz konusudur."
Bu tür fonların değerlendirilmesi gerektiğinin dile getiren AK Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk, ekonomik bakımdan kalkınılmadığı takdirde diğer konularda başarılı olmanın mümkün olmadığını söyledi.
“ELAZIĞ TKDK’DAN EN YÜKSEK DESTEĞİ ALAN 2. İL”
Hükümetin bir taraftan terör örgütleriyle mücadele ettiğini, diğer taraftan da halkın refahını yükseltecek, gelir seviyesi ve istihdamı artıracak büyük yatırımları süratle gerçekleştirdiğinin altını çizen Vali Murat Zorluoğlu, şunları kaydetti.
“İşte bu önemli yatırım alanlarından bir tanesi de bugün bir araya gelmemize vesile olan kırsal kalkınma yatırımlarıdır. İlimizde 2012 yılında kurulan TKDK Koordinatörlüğünün bugüne kadara yapmış olduğu çalışmalar kapsamında, toplam yatırım tutarı 300 milyon lira olan 230 proje imzalanmış ve bunlardan 196 tanesi tamamlanarak 128 milyon lirası hibe olmak üzere toplam 195 milyon liralık yatırım kenti kazandırılmış. Bu yatırım tutarıyla Elazığ, Ankara İlinden sonra en fazla hibe alan ikinci il olmuştur.”
Konuşmaların ardından TKDK’dan yatırım desteği alan iş adamlarına temsili olarak çekleri verilerek, yatırımların hizmete girmesiyle ilgili protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!