IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2015 14:24
KONUŞMALARIN ARDINDAN VALİ MURAT ZORLUOĞLU, BİR ESNAFA AHİLİK KAFTANI GİYDİRDİ.ARDINDAN PROTOKOL ÜYELERİ İLE ODA BAŞKANLARI DA AHİLİK KIYAFETİ GİYMESİNİN ARDINDAN PROGRAM SONA ERDİ.
Elazığ’da Ahilik Haftası kutlamaları ’Tarihimizde ahilik’ konferansı ile başladı.
Ahilik haftası nedeniyle ’Tarihimizde ahilik’ konferansı Öğretmen Sıdıka Avar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlendi. Konferansa Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kutbeddin Demirdağ, ETSO Başkanı İdris Alan, kamu kurum temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda konuşan Vali Zorluoğlu, ahiliğin temel kuralının alın teriyle geçinmek olduğunu söyledi. Vali Zorluoğlu, "Yardımlaşma ve toplum düzenini koruma ilkeleridir. Ahiler, satın alma işlerinde birlikte davranır, kazançlarının bir bölümünü paylaşırlar. Bozuk veya hatalı mal satmazlar. Fiyatları hep birlikte belirlerler. Meslek kurallarına uymayan üyeler, yalnızca teşkilattan çıkarılmakla kalmaz, mesleklerini bulundukları bölgede bir daha yapamazlar. Esnaf ve sanatkarın piri Ahi Evran Veli’nin “Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi günümüzde de esnaf ve sanatkarlarımıza yol göstermekte, ticaret erbabına kılavuzluk etmektedir. Bu bağlamda bizlere düşen görev, ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır" dedi.
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, "Ahilik bizim kadim kültürümüzün ve geleneğimizin başlangıcıdır, değerlerinin yansımasıdır. Esasında biz bir gelenek ve göreneğin, bir kültür sahipleri olarak, inanç kültürümüzün yansımasının esnaftaki görüntüsüdür. Bizim esnafımız, gününe sabah namazı ile başlar. İş yerinin kilidini çevirdiğinde, besmele çeker. Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla başlarız. Biz bir tane helal paranın, bin tane haram paradan daha iyi olduğu inancı ile hareket ederiz.Biz helalin ne olduğunu biliriz. Ahilik, bir günün siftahını yapan bir esnafın ikinci bir müşteri geldiğinde ben bugünün siftahını yaptım, git kardeşimizden alış veriş yap diyen bir anlayışın unsurudur" diye konuştu.
Ticaret İl Müdür Mehmet Çelik de, "Ahilik bir Türk kuruluşudur, temeli yardımlaşmadır. Ahi kelimesinin anlamı kardeşliktir" şeklinde konuştu.
Ahiliğin, sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren ve günümüzde hala geçerliliğini koruyan bir kültür olduğunu belirten Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Cemil Erdem de, ülkenin dört bir yanında kardeşçe bir araya gelmeyi sağladığını söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Murat Zorluoğlu, bir esnafa ahilik kaftanı giydirdi. Ardından protokol üyeleri ile oda başkanları da ahilik kıyafeti giymesinin ardından program sona erdi.