Ziraat odalarından, "pirincimiz temiz" açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Ziraat odalarından, pirincimiz temiz açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 13:31

- Edirne'deki 3 ilçenin ziraat odası başkanı, Trakya'da üretilen pirincin kirlilikle gündeme gelen Ergene Nehri'nden sulanmadığını açıkladı - İpsala Ziraat Odası Başkanı Darcan: "Bölgemiz pirincinde ağır metal ve kanserojen madde kalıntısı yok"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Edirne’deki üç ziraat odasının başkanı, bölgede üretilen pirinçte kanserojen madde olmadığını ifade etti.

İpsala Ziraat Odasında düzenlenen toplantıda, İpsala, Keşan ve Meriç ziraat odası başkanları ile İpsala Çeltik Üreticileri Birliği ortak açıklama yaptı.

İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, oda başkanları adına yaptığı açıklamada, bölgede ekilen çeltiğin Ergene Nehri'nden sulanmadığını söyledi.

Çeltiğin Ergene suyundan sulanmadığının Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün resmi kayıtlarında da olduğunu belirten Darcan, şöyle konuştu:

"Bölgedeki çeltik baraj sularından sulanıyor. Bu barajlar ise yağmur suları ve Meriç Nehri'nden gelen suyla doluyor. Meriç Nehrinin analizleri de DSİ tarafından yapılıyor. Temiz raporları mevcut. Bölgemiz pirincinde ağır metal ve kanserojen madde kalıntısı yok. Trakya Üniversitesi daha önce bu bölgede analizler yapmış pirinç ve topraklarımız temiz çıkmıştı. Ergene’nin kirliliği siyasi rant olarak kullanılıyor. Ergene’nin kirliliğini hepimiz kabul ediyoruz ama biz çeltik üreticileri Ergene Nehri'nden sulama yapmıyoruz. Ergene kirliliğini dile getirirken ikide bir çeltiğimizi, pirincimizi gündeme getirip malzeme yapıyorlar."

Haberin Devamı

Darcan, bölgedeki pirinçle ilgili açıklamaların vatandaşı etkilediğini ve pirinç tüketiminin düştüğünü savundu. Bunun da fabrikaların üreticiden pirinci düşük fiyata almasına neden olduğunu aktaran Darcan, üreticinin mağdur olduğunu söyledi.

Bölgenin ana geçim kaynağı pirincin Trakya'da en iyi şekilde üretildiğini belirten Darcan, "Dünya kalitesinin üstündeyiz. Kimse bizim pirincimizle oynamasın. Bölgemiz pirincinin ve topraklarının temiz olduğuna dair analiz raporları vardır ve her zaman ortaya koymaya hazırız" diye konuştu.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar ise pirinç konusunda yerli üreticileri korumak gerektiğini, Trakya'da üretilen pirinçlerin karalanmasına karşı olduklarını kaydetti.

Toplantıya, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Meriç Ziraat Odası Başkanı Sadettin Uluçay ve oda üyeleri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!