Uzun Köprü'nün UNESCO listesine alınması için ilk adım atıldı

Güncelleme Tarihi:

Uzun Köprünün UNESCO listesine alınması için ilk adım atıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2015 12:16

- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valisi Şahin'in önerisiyle hazırlanan başvuru dosyasını, uygun görmesi halinde UNESCO'ya gönderecek - Başvuruda, köprünün jeopolitik mühendislik, dizayn, teknik mühendislik, mimarlık ve sanatsal açıdan Orta Çağ'ın "mimari harikası" olduğu vurgulandı

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in girişimleriyle, II. Murat zamanında yaptırılan ve "dünyanın en uzun taş köprüsü" olarak bilinen Uzun Köprü'nün, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması çalışmaları sürüyor.

Başvuru için Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu başkanlığında ekip oluşturuldu. Ekip köprünün listeye neden alınması gerektiğine ilişkin özellikleri sıraladığı başvuru dosyasını tamamlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdi.

Bakanlık, dosyayı inceleyerek uygun görmesi halinde UNESCO'ya sunacak. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS) raporları doğrultusunda, Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınıp alınmayacağına karar verilecek.

Haberin Devamı

- " Kültürel ve jeopolitik bağlantı noktası"

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, başvuru dosyasında, Uzun Köprü'nün dikkat çekici özelliklerine yer verildi.

Dosyada, anıtsal su yapısının, kullanılan malzemenin seçimi, ayakların yerleştirilmesi, kemer açıklıklarının belirlenmesi, yükseklik eğimlerinin hesaplanmasındaki mühendislik bilgisi sayesinde, uzunluğuna rağmen, zorlu doğa şartları altında 6 asra yakın bir süre ayakta kaldığı belirtildi.

Üzerindeki bezemelerin, Uzun Köprü’nün sade bir köprüden daha çok, üstlendiği, kültürel ve jeopolitik bağlantı noktası olma özelliğine yakışan zariflik ve çeşitliliği olduğu ifade edilen başvuruda, bu özellikleriyle köprünün, jeopolitik mühendislik, dizayn, teknik mühendislik, mimarlık ve sanatsal açıdan Orta Çağ'ın "mimari harikası" olduğu vurgulandı.

Dosyada ayrıca, köprünün konumunun önemine değinilerek, önemli bir geçiş noktası olma özelliğini koruduğu aktarıldı.

Kayıtlarda, tarihi boyunca 3 büyük onarım gören Uzun Köprü'nün 1820, 1903 ve 1960 yıllarındaki taşkın nedeniyle yıpranan bazı kısımlarında yapılan onarımla 174 olan göz sayısının 173'e düştüğü de ifade edildi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için çalışma başlatıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Köprünün aydınlatılması konusunda da hazırlıkları olduğunu dile getiren Şahin, Selimiye Camisi'nin ardından Uzun Köprü'nün de listeye alınmasının kendilerini mutlu edeceğini kaydetti.

- Köprünün tarihçesi

Uzun Köprü, Edirne'de Ergene Nehri üzerinde Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliği taşıyor.

İlçeye ismini veren ve eski adı "Ergene Köprüsü" olan köprü, 1426-1443 yıllarında II. Murat tarafından dönemin başmimarı Müslihiddin'e yaptırıldı. Köprü, 1392 metre uzunluğunda ve 6,80 metre genişliğinde.

Osmanlı'nın, Balkanlar'a yapacağı fetihlerde doğal engel olarak karşısına çıkan Ergene Nehri'ni aşmak için yaptırdığı köprü, Türk ordusunun akınlarını kışın da sürdürebilmesini sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!