Güncelleme Tarihi:
KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE’nin Keşan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Yalçınkaya, verem (Tüberküloz) ile ilgili uyarıcı bilgiler verdi.
Tüberküloz hastalığının sıklıkla akciğerlerde görüldüğünden belirtilerinin önemli bir kısmının da akciğerlerle ilgili olduğunu ifade eden Yalçınkaya, “2-3 haftadan uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen öksürük, balgam çıkarma, balgamında kan görülmesi, yüksek ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrılarına dikkat etmek gerekir. Akciğer dışı tüberküloz hastalığı olanlarda hastalığın olduğu organa ait daha farklı belirtiler de olabilir. Örneğin lenf bezi tüberkülozunda hastalığın olduğu lenf bezinin büyümesi, böbrek tüberkülozunda idrarda kan görülmesi, kemik tüberkülozunda ağrı gibi pek çok belirti de görülebilir. Bu yakınmalar genellikle hafif başlayıp yavaş ilerlediğinden pek çok hasta doktora başvurmakta gecikmektedir. Tüberkülozun erken tanısı için 2-3 haftadan uzun süre öksürüğü olan kişilerin en kısa sürede göğüs hastalıkları polikliniğine veya Verem Savaş Dispanserine başvurmaları gerekir” dedi.
TÜBERKÜLOZ TANISI NASIL KONULUR?
Erdem Yalçınkaya, hastanın yakınmaları ve akciğer film bulgularının tüberkülozdan şüphelenmeyi sağladığını dile getirerek, şunları söyledi: “Akciğer filmi veya diğer radyolojik incelemelerde tüberküloz hastalığının yaptığı değişiklikler görüldüğünde diğer hastalıklardan ayırt etmek için mikrobiyolojik inceleme yapılmalıdır. Hastadan alınan balgam veya diğer materyaller laboratuvarda incelenir. Tüberküloz basilinin görülmesi ya da ekilen kültürde basil üremesiyle tanı kesinleşir”
TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ
Tüberküloz mikrobunu kesin olarak öldürmek ve bir daha çoğalarak hastalık yapmasını engellemek için ilaçların uzun süre ve düzenli kullanılması gerektiğini kaydeden Yalçınkaya, “Toplam tedavi süresi en az 6 aydır. Bu süre içinde, Verem Savaşı Dispanserlerinde balgam ve akciğer filmi kontrolleri yapılır. Hasta ilaçlarını düzenli kullanmazsa mikroplar ilaçlara karşı direnç geliştirir. Dirençli tüberküloz dediğimiz bu hastalık tipinde tedavi çok daha zordur. Çok sayıda ilacın 18-24 ay kullanılması gerekebilir.Ülkemizde tüberküloz tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar yıllardan beri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmakta ve hastalara verem savaşı dispanserleri aracılığıyla ücretsiz dağıtılmaktadır” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI