Güncelleme Tarihi:
EDİRNE (AA) - Edirne'nin Keşan ilçesinde düzenlenen ''Bocuk Gecesi''ne katılan yüzleri boyalı ve beyaz çarşaf giyinmiş gençler önce kabak tatlısı dağıttı, sonra da vatandaşları korkuttu.
Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Çamlıca Köyü Bocuk Evi'nde yapılan kutlamada, Bocuk Gecesi'nin 11'incisini kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Bocuk geleneğinin temelinde iyiliği korumak yattığını ifade eden Özcan, "İyilikleri kötülerden korumak için insanoğlu değişik inanç çemberinde birbirine benzer ritüellerde bulunmuşlar. Bocuk bereketin azaldığı en soğuk kış gecelerinde kutlanır, yani bereketin gelmesi için bereketsizliği, görünmez kötülükleri kovmak için düzenlenir. Bocuk kötüyü def etme gecesidir, bir Sümer ritüelinin Balkan kültüründeki yansımasıdır" dedi.
Daha sonra gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere Korudağ Yaşam ve Çevre Derneği Başkanı Ersun Sezay Karani ile Çamlıca Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Tahir Demirel plaket verdi.
Gecede, yüzlerini boyayan ve beyaz çarşaf giyinen gençler, kabak tatlısı dağıttı. Düzenlenen fener alayında da geceye katılanlar Bağlık mevkisine kadar yürüdü.
Bu arada, beyazlar içindeki yüzleri boyalı gençler, bazı evlerin camlarına vurarak, buradan bakan ev halkını korkuttu. Bağlık mevkisinde yakılan ateşin etrafında toplanan kalabalık, masallar anlattı.
-Bocuk Gecesi
Balkanlar'daki Hristiyanların "bojic" adetleriyle karıştırılmasına rağmen bununla sadece kelime benzerliği olan "Bocuk" Ortaçağ'dan kalma bir gelenek olarak biliniyor.
Bocuk Gecesi'nde her evde kabak pişirilip dağıtılması, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, badem, çekirdek, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı gibi cevizlerin yenen eski Türk folklorunun ögelerinden sayılıyor.
Bocuk sofralarının simgesi haline gelen kabak pişirme ve eşrafa dağıtma geleneğinin, ''Bocuk'' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, ''Bocuk karısının'' kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inancından kaynaklanıyor.
Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını ''Bocuk geliyor'' diye korkutuluyor. Bocuk gecesinin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu belirtiliyor. Bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.