Güncelleme Tarihi:
Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- TRAKYA Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kurulan Trakya Üniversitesi (TÜ) Moleküler Tarımsal Tanı Laboratuvarı'nın açılışı yapıldı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar gibi bilim insanlarını yetiştirmek istediklerini söyledi.
Tarımda kullanılan ürünlerin güvenliği, hastalıklara karşı direnci ve farklı tarım ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle kurulan Trakya Üniversitesi Moleküler Tarımsal Tanı Laboratuvarı hizmete girdi. TÜ Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Moleküler Tarımsal Tanı Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Semra Hasançebi, topraktan sofralara kadar gelen bitkisel ürünlerin genetik özelliklerinin ve tanısının laboratuvarda konulacağını belirterek, "Ülkemiz hem verimli toprakları hem de ürün çeşitliliği açısından potansiyeli yüksek ülkelerden bir tanesi. Büyük potansiyeli de tarım ekonomisine katma konusunda bazı eksiklikleri ve sıkıntıları var. Bunlardan bir tanesi de ürünlerin satışının analizine ihtiyacı olması. Bir diğeri de tohumlardaki saflık. Yine ürünlerin hastalıklara ve dayanıklı olup olmadığına bakılması gerekiyor. Ürünü ekerken yüzde yüz verim bekliyor ama bir bakıyorsunuz ürün dayanıksız çıkıyor. Bu da tarımsal sektörü sekteye uğratıyor. Yine ıslah çalışmalarında güvenli seleksiyon gerekiyor. Tarımsal ürünlerin gıda güvenliği hepimiz açısından çok önemli. Elimizdeki ürünlerin güvenliklerinin olması ve en başından bütün bunların analizinin yapılması çok önemlidir. Tarımsal ürünlerin gerek duyulan genetik özelliklerinin tanısının koyulup bu özelliklerinin ortaya çıkarılması için hizmete girmiş bir yer burası. Bitkisel ürünlerin topraktan sofralar geldiği aşamaya kadarki durumlarını bu laboratuvarda inceleyebiliyoruz. Ürünlerin, hastalıklara dayanıklılıkları, çeşit özellikleri ve kalite durumları gibi ayrıntılarını yapılan tanı testleriyle elde edebiliyoruz" diye konuştu.
TABAKOĞLU: AZİZ SANCAR'LAR YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ
TÜ Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, kurulan laboratuvarın kısa süre içinde uluslararası düzeyde hizmet vermesi için akreditasyon alacağını belirterek, Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar gibi bilim insanlarını yetiştirmek istediklerini vurguladı.
Genetik ve biyomühendislik bölümünün Türkiye'de az sayıda üniversitede olduğunu ifade eden Tabakoğlu, "Trakya bölgesinin en önemli geçim kaynağı tarım. Tarımı bir şekilde desteklemek üniversite olarak görevimiz. Burada da tarımda kullanılacak genetik materyallerin bir laboratuvarı oluşuyor. Bu gerçekten çok önemli. Hem tarımda kullandığımız malzemenin kimliğini tespitte hem yeni türleri oluşturmak için gen araştırmaları yapmakta hem de bölgede olabilecek hastalıklara karşı daha dirençli türlerin kullanılmasını sağlamakta. İşin genine kadar inebilecek çalışmalar yapılacak. Uluslararası akreditasyon alarak da dünyanın her yerinden örnekleri kabul edebilecek bir laboratuvar burada oluşuyor" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimi yapıldı. Ardından Tabakoğlu ve beraberindekiler, laboratuvarı gezerek, bilgi aldı.