Güncelleme Tarihi:
Jale AVYÜZEN/EDİRNE,(DHA)- TRAKYA İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (TİSGÜPDER) Başkanı Özgür Cengiz, az tehlikeli sınıfta 10 kişiden az çalışanı olan işyerlerinin 1 Temmuz 2017'den itibaren 50'ye çıkarılması ve 1 Temmuz 2020'ye ertelenmesine tepki gösterdi.
TİSGÜPDER Başkanı Özgür Cengiz, az tehlikeli sınıfta bulunan ve 10 kişiden işyerlerine 1 Temmuz'da getirileceği belirtilen profesyonel iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin, işyerinde çalışan sayısının 50'ye yükseltilip, 2020 yılına ertelenmesine tepki gösterdi. Cengiz, 13 Mayıs 2017'de Çalışma Bakanlığı'nın 'Hedef sıfır iş kazası' kampanyası başlattığına dikkat çekilerek, "1 Haziran 2017'de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 'Hedef sıfır iş güvenliğine dönüştürdüğü" öne sürdü. Cengiz, açıklamasında şöyle dedi::
"9 çalışandan oluşan bir kafede, barda veya lokantada dahi iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden muaf olmak güvenlik önlemlerinin eksik olması; yangın, deprem ve terör gibi acil durumda toplu ölümlere neden olacaktır ve olmuştur. Bakın bu mekanların yüzde kaçında giriş kapısı dışarı açılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinden muaf olmak vatandaşı tehlikeye atmaktır.
İş güvenliği uzmanları; 4 yıllık mühendislik, teknik öğretmenlik, fen fakültesi veya 2 ile 4 yıllık İş Güvenliği Bölümlerini bitirdikten sonra, İşyeri hekimleri 6 yıl tıp eğitiminin ardından; 220 saat eğitim alıp yüzlerce sayfa mevzuatı tekrar tekrar okuyup, üzerine cebinden ilave kurslar alıp işini yaparken; işveren ve işveren vekilinin 16 saat eğitimle aynı kalitede iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vereceğini düşünmek büyük bir hatadır. Bu hatadan dönülmelidir. İşveren ve vekiline İş Sağlığı ve Güvenliğini yüklemek para kazanmak için harcayacağı zamandan çalmaktır. Çalışanların ve işverenlerin tehlikeli çalışma alışkanlıklarından vazgeçirilerek 'bana bir şey olmadı' ve 'bana bir şey olmaz' anlayışını yıkarak güvenli çalışma alışkanlığını getirmek yıllar süren büyük bir çabayı gerektirir. İş Sağlığı ve Güvenliği zorunluluklarını ertelemek pişmiş aşa su katmaktır. Kayıtlara geçmeyenleri de düşündüğümüzde ülkemiz iş kazaları ve meslek hastalıklarında dünya rekoruna koşarken iş sağlığı ve güvenliğinin ertelenmesi değil sıfır iş kazasının ciddiyetle ve kararlılıkla uygulanması şarttır. Önlenemeyecek iş kazası sadece %2 dir."
Cengiz, yapılacak uygulama ile ülkede 5 milyon çalışanın hayatının tehlikeye atıldığı, dolaylı olarak 15 milyon insanın da yaşamını etkilediği öne sürerek, "İş sağlığı ve güvenliği ertelenirse; insanlar ölürse, çocuklar babasız, kadınlar kocasız kalırsa bunun vebali, erteleme kararını alacak olanlarındır. İş sağlığı ve güvenliği mesaiden eve sağlam dönmek ve emekliye ayrıldığınızda sağlıklı olmaktır. İş sağlığı ve güvenliği için tespit edilen tehlikenin küçük bir yatırımla önlenmesi işvereni hapis cezası ve trilyonluk tazminattan kurtarır. Tehlikeyi önceden tespit edecek kişi; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimidir. İş sağlığı ve güvenliği engellilerin, kadınların, çocukların ve çevrenin de korunduğu bir hizmettir. Bir sigara ve bir çakmak fiyatına alınan bir baret işçinin ve işverenin hayatını kurtarır. Önlemleri tespit etmek ve uygulaması denetlemek iş sağlığı ve güvenliği çalışanının işidir. Tüm uyarılarımıza rağmen tedbir almayan işveren arkadaşımız öleli 1 yıl oldu. İş sağlığı ve güvenliği kaza olmadan önlem almak, duvarın arkasını görmektir. Kazanın büyüğü ihmalin küçüğü ile başlar. Sonuç olarak önerimiz 1 Temmuz 2017 de yürürlüğe girecek kanunun ertelenmeyip; uygulamaların ciddiyetle denetlenmesidir" dedi.
FOTOĞRAFLI