Güncelleme Tarihi:
EDİRNE,(DHA)- TRAKYA Üniversitesi'nin eski rektörlerinden Prof.Dr. Osman İnci, 35 yıl boyuncu biriktirdiği sanat eserlerine Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde açtığı 'Osman İnci Müzesi'nde sergilemeye başladı.
Trakya Üniversitesi önceki rektörlerinden Prof. Dr. Osman İnci'nin, yaşamı boyunca satın aldığı veya kendisine hediye edilen sanat eserlerinin sergileneceği 'Osman İnci Müzesi' törenle açılırken, Türkiye'deki özel müze sayısı 238'e yükseldi. İnci'nin kendi olanaklarıyla inşa ettirdiği müzenin açılış törenine Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile davetliler katıldı.
Mini klasik müziğe konserinin ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Gürkan, kentte müze sayısının 10'a ulaştığını, bu sayını nartmasını arzuladıklarını söyledi. Gürkan, "Kentteki 9 müzeyi ziyaret edenlerin sayısı 300 bin. Çok iyi bir rakamdır bu. Bilim ve sağlık yaşamına 35 yıl hizmet veren değerli hocam kazandığı bütün birikimlerini bu koleksiyona yatırmış, bu 35 yılın sonunda, 'bunlar sadece benim olsun, bunları sadece ben göreyim'. dememiştir. 'Bunlar tüm Edirnelilerin olsun, tüm insanlığın olsun', bir bilim adamına yakışır bir soylulukla burada kişisel servetini, belki de tüm birikimini buraya yatırarak, 35 yılda elde ettiği her şeyi, halkla, insanlıkla paylaşma yolunu seçmiştir" dedi. Gürkan, müzenin tur acentelerinin programına alınması konusunda belediye olarak destek verecekleri sözünü de verdi.
Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Vali Günay Özdemir'in başka bir programa katılması nedeniyle törene gelemediğini belirterek, hayırlı olsun dileklerini gönderdiğini söyledi.
Prof. Dr. Osman İnci, bir ülkenin en büyük zenginliğinin insan olduğunu belirterek, "Çocuklarımızı yetiştirir ve eğitirken öncelikle kültürel değerleri, ortak yaşamı, birlikteliğin vazgeçilmezliğini ve demokrasinin ilkelerini öğretmek zorundayız. Demokrasi kültürünün ve ortak yaşam anlayışının yerleşmesi için kesinlikle bilime, sanata ve kültüre saygı temel unsurdur. Toplum kütüphanelerden, müzelerden, kültür ve sanat merkezlerinden geçerek olgunlaşır. Geçmişi ve geleceği böyle kavrar. Müzeler kalıcı ve etkin eğitim kurumlarıdır. Öğrencilere ve insanlara zengin bakış, görüş ve yaşam anlayışı kazandırır. Bilim ve sanat asla ayrı düşünülemez. Tarih boyunca birlikte olmuşlar ve birbirlerini tamamlamışlardır. Ardıl olarak yaşayan Galileo ve Michelangelo bunun en güzel örneklerindendir" dedi.
Müzenin ülkeye, kendisini yetiştirenlere ve Cumhuriyete bir teşekkür olarak algılanmasını istediğini belirten İnci, "Biz Türkiye Cumhuriyeti eğitim kurumları ve sistemlerinin ürünüyüz. Bizler için yurttaşlık bilinci, dayanışma, üretme ve omuz omuza çalışma vazgeçilmezdir. Cumhuriyetin eğitimin sistemi ülkenin tüm çocuklarına eşit eğitim alma olanağı sağlamıştır. Bize öncelikle ülkenin somut ve somut olmayan değerlerini koruma öğretilmiştir. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurdukları Türkiye Cumhuriyeti olmasa biz halk çocukları nasıl öğretmen, müdür, mühendis, doktor, profesör ve rektör olabilirdik? Eşit yurttaşlar olduk. Kimlik kazandık, birey olduk. Yeteneklerimizi geliştirme ortamı bulduk ama asla nereden geldiğimizi unutmadık ve aidiyet duygumuz hiç sarsılmamıştır.
Tek bir dileğimiz var, burası kapanmasın, yaşasın" dedi.
Sergi salonu, kafeterya ve iki katı müze sergi salonu olmak üzere 4 katlı olarak inşa edilen özel Osman İnci Müzesi'nin kurdelesini, Prof. İnci, Belediye Başkanı Gürkan, Milletvekili Gaytancıoğlu, Vali Yardımcısı Karslıoğlu ve törende konuk olarak bulunan Gümüşhane Valisi Okay Memiş birlikte kesti. Törene katılan konuklar Prof. İnci eşliğinde müzeyi gezdiler.