Güncelleme Tarihi:
Ünsal YÜCEL/KEŞAN (Edirne), (DHA) - İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, "Toplumun geneline bakıldığında, televizyonlarda saçma sapan dizileri izleyerek zaman geçiriliyor. Vatandaşlar olarak, hava kirliliğine en az diziler kadar önem verilmiş olsaydı, bugüne kadar sorun çözülürdü" dedi.
İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümlerine göre, Türkiye’de en kirli havaya sahip yerleşim bölgesi Edirne’nin Keşan İlçesi’nde Temiz Keşan Derneği tarafından düzenlenen ‘Hava Kirliliği ve Kanser’ konulu panele katıldı. Kendisinin kömürü savunan bir insan olduğunu belirten Kural şöyle konuştu:
"Dünyanın en kirli ilçelerinden biri konumunda. Doğalgaz da belli bir noktaya kadar çözümdür. Ama onun da kendine göre, doğaya belli bir zararı var. Kısacası, yakılan her şeyin doğaya zararı var. Ben kömüre karşı biri değilim. Benim karşı çıktığım nokta, kömürün yanlış kullanılmasıdır. İstanbul'un yarısında doğalgaz var ama, yarısında da kömür kullanılmaya devam ediliyor. Ancak, kömür kontrollü olmaya başladı ve şu anda kirlilik yaşanmıyor. Keşan'da benzer kontroller uygulanırsa, sorun kalmayacaktır. Eğer buradan çıkıp yeniden dizilere dalıp giderseniz, geleceğinizi kaybedersiniz."
'SAÇMA SAPAN DİZİLER'
Prof. Dr. Orhan Kural, hava kirliliği konusundaki duyarsızlığa da değinerek, şunları söyledi:
“Toplumun geneline bakıldığında, televizyonlarda saçma sapan dizileri izleyerek zaman geçiriliyor. Vatandaşlar olarak, hava kirliliğine en az diziler kadar önem verilmiş olsaydı, bu güne kadar sorun çözülürdü. 'Suya sabuna dokunmayayım' veya 'böyle gelmiş böyle gider' mantığıyla hareket edilmeye devam edildiği sürece kirlilik devam eder. Herkesin soruna duyarlı olması durumunda, sorun kısa sürede çözüme kavuşur."
FOTOĞRAFLI