Güncelleme Tarihi:
Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE,(DHA)- EDİRNE’de Nişantaşı Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi işbirliği ile ‘Uluslararası Ekonomi Araştırmaları ve Finansal Piyasalar Kongresi’ düzenlendi. Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, "2017 küresel eğilimlere baktığınızda hemen hemen bütün konuların aslında en sonunda ekonomiye çıktığını görüyoruz. Uluslararası çalıştığım için bunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliyorum. Ekonomi, hayatımızın tamamını kapsıyor" dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonundaki ‘Uluslararası Ekonomi Araştırmaları ve Finansal Piyasalar Kongresi’ne, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Ege Yazgan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Cem Uzun ve üniversite öğrencileri katıldı. Moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun yaptığı kongrede konuşmacı olarak Ekonomist Dr. Nuri Sevgen, Gazeteci ve televizyoncu Aslı Şafak, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko ve Nişantaşı Üniversitesi öğretim görevlisi Mert Yılmaz yer aldı.
Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, kongreyle birlikte ekonomi konusunda çalışan akademisyenleri ve bu konunun profesyonellerini bir araya getirdiklerini söyledi. Kongreye Türkiye’den ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin katıldığını ifade eden Prof. Dr. Hatipoğlu, "Edirne’de olmaktan dolayı çok mutluyuz. Türkiye’den ve yurt dışından çok sayıda akademisyen arkadaşımız var. Ama bu kongrenin en önemli kısmı belki de finans ve ekonomi alanında çalışan, her alanda, hem uygulamada, hem pratikte birlikte çalışan arkadaşlarımızı bir araya getirmemiz oldu. Çok derinlikli ve farklı konuların tartışıldığı bir programımız var. Hem finans konusunda, ekonomi konusunda çalışan akademisyen arkadaşlarımız, hem bu konunun profesyonelleri, uygulamada kişileri aynı zamanda finans medyasının değerli mensupları aramızda. Hemen hemen her oturumda farklı konuları tartışacaklar. Gündem çok sıcak, uluslararası küresel düzlemde hem de genel olarak Türkiye’ye baktığımızda günlük ekonomik ve siyasi değişimlerin bir çok tartışmanın yapıldığını görüyoruz. 2017 küresel eğilimlere baktığınızda hemen hemen bütün konuların aslında en sonunda ekonomiye çıktığını görüyoruz. Uluslararası çalıştığım için bunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliyorum. Ekonomi, hayatımızın tamamını kapsıyor. Dolayısıyla bu kongrenin de tüm bu konuları ele almasından dolayı, çok ciddi bir akademik tartışma ortamı yaratacağından hiç şüphem yok. Bu yüzden bu yılki ana teması küresel, finansal dönüşüm ve ekonomiye etkileri" şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Cem Uzun ise finans ve ekonomi anlamında Edirne’de ilk kez uluslararası bir kongre yapıldığını belirterek, "Uluslararası finans ve ekonomi kongresi Edirne’de ilk kez yapılıyor. Bundan dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Trakya Üniversitesi olarak buna katkıda bulunmaktan dolayı da onur duyuyoruz" dedi.
Kongreyle ilgili bilgiler veren Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları Müdürü Mehmet Altuntaş, finans piyasasındaki aktif çalışanları da kongreye getirerek, o teorinin uygulamada ne boyutta gerçekleştiğini tartışılması anlamında etkin ve verimli oturumlar oluşturduklarını söyledi. Kongrenin Merkez Bankası destekli olduğunu anlatan Altuntaş, "Kongrenin ana teması bu yıl küresel, finansal dönüşüm bağlamında reel ekonomiye etkiler şeklinde belirledik. 2 gün ve 6 oturumdan oluşan kongreye Trakya Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Projede Türkiye’den ve uluslararası üniversitelerden katılımlar söz konusu. 180 kadar bilgisi özeti aldık. Bunları bilim kurulumuza ilettik ve sonuç olarak 100 adet bildiriyle kongremizi gerçekleştiriyoruz. Kongrenin en önemli özelliği Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası destekli bir kongredir. Bölgesel kalkınmayı desteklemek için Edirne’yi tercih ettik. Nişantaşı Üniversitesi olarak her yıl başka bir üniversite ile kongrelerimizi sürdüreceğiz. Sadece akademisyenlerin değil, piyasa oturumlarının olduğu bir kongre yapıyoruz. Türkiye’de yapılan genel kongrelere baktığımızda üniversitedeki akademisyenler ölçeğinde gerçekleştirilen kongreler olduğunu düşünülüyor. Biz bir adım öteye giderek, piyasa oturumları ekledik. Finans piyasasındaki aktif çalışanları da buraya getirerek, o teorinin uygulamada ne boyutta gerçekleştiğini tartışılması anlamında etkin ve verimli oturumlar oluşturmaya çalıştık. Bunun katılımcılara fayda sağlanacağını düşünüyoruz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun yaptığı kongrede Ekonomist Dr. Nuri Sevgen, gazeteci ve televizyoncu Aslı Şafak, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko ve Nişantaşı Üniversitesi öğretim görevlisi Mert Yılmaz değerlendirmelerde bulundu. Kongrede finans akademisi, finans piyasası uzmanları ve finans medyasının bir araya getirilerek teori ve uygulamanın etkin bir şekilde tartışılması amaçlanıyor.
FOTOĞRAFLI