Güncelleme Tarihi:
Engin ÖZMEN/EDİRNE, (DHA) - EDİRNE Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan'ın, Yunanistan'dan Türkiye'ye giriş yaptığı Pazarkule Sınır Kapısı'nda aracının bagajını aradığı gerekçesiyle yargılanan gümrük memuru Murat Işık ve Murat Kanat’a ‘haksız arama’ suçundan 2 ay 15 gün hapis cezası verildi. Dönemin Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Geçen yıl da başka bir gümrük memuru, yine savcı Fatih Aslan’ın gümrükte aracını aradığı gerekçesiyle 2 ay 15 gün hapis ceza almış, ceza 1500 lira idari paraya çevrilmişti.
Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan, geçen yıl Mayıs ayında gittiği Yunanistan’dan Pazarkule Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Gümrük Muhafaza memurları Murat Işık ve Murat Kanat, savcı olduğunu söyleyen Fatih Aslan’ın araç bagajında arama yaptı. Bunun üzerine Savcı Aslan, görevli memurlar hakkında, ‘haksız arama’ suçlamasıyla şikayetçi oldu. Edirne 4’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde gümrük memurları ve arama talimatını veren dönemin Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın hakkında dava açıldı.
ARAMA YAPANA ADLİ, YAPMAYA İDARİ SORUŞTURMA
4’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasına tutuksuz sanıklar gümrük muhafaza memurları Murat Işık, Murat Kanat ve avukatları katıldı. Mahkemede kendisini savunan Murat Işık ile Murat Kanat, Fatih Aslan’ın sözlü olarak savcı olduğunu söyledikten sonra arama işlemi için herhangi bir amire danışmadıklarını söyledi. Murat Işık, "İşlem yapılıp yapılmayacağı hususunda ayrıca amirime sormadım. Çünkü daha önce yazılı talimat gelmişti ve daha önce bu şekilde işlem yapmayan arkadaşlar hakkında da disiplin soruşturması başlatılmıştı" dedi.
'GÜMRÜKLERDE CUMHURBAŞKANLIĞI DIŞINDA İSTİSNA OLMAZ'
Sanıklardan Murat Kanat’ın avukatı Adem Eray Kozan ise, savcı Fatih Aslan’ın aracının gümrük içerisinde kontrol edildiğini belirterek şöyle savunmayaptı:
"Her ne kadar müvekkil hakkında 'haksız arama' suçundan dava açılmış ise de, müvekkil tarafından yapılan eylem bir arama niteliğinde değil, gümrük muayenesi niteliğindedir ve bu muayenenin yapılması konusunda Cumhurbaşkanlığı'na getirilen eşyalar dışında hiçbir istisna yoktur. Ortada CMK anlamında gerçek bir arama olmadığı için haksız bir arama olması da söz konusu olmayacaktır. Ayrıca daha önce Edirne Adliyesi'nde çalışan bir çok hakim savcı defalarca yurt dışına çıkmışlardır. Ama şimdiye kadar hiç bir şikayet olmamıştır. Çünkü herkes bunun bir gümrük muayenesi olduğunu bilmektedir. Biz bu nedenle müvekkilin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz."
MEMURLARA 2 AY, MÜDÜRE 3 AY HAPİS
Edirne 4'ncü Asliye Caza Mahkemesi hakimi Sinem Şarlayan, gümrük muhafaza memurları Murat Işık ve Murat Kanat’a ‘haksız arama’ suçundan iyi hal indirimiyle 2 ay 15’er gün hapis cezası, aramalara ilişkin yazılı talimat veren dönemin Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’a ise 3 ay hapis cezası vererek, cezaları erteledi.
Sanık avukatı Adem Eray Kozan, hapis cezalarına itiraz edeceklerini söyledi.
SAVCININ İKİNCİ ŞİKAYETİ
Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan, 2015 yılında da yine Pazarkule Sınır Kapısı’ndan ailesiyle giriş yaptığı sırada savcı olduğunu ve aracının gümrükte aranamayacağını söylemiş, arama yapan gümrük memuru Dilek Sarı’dan şikayetçi olmuştu. Gümrük memuru Sarı yine 4’ncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘haksız arama’ suçlamasıyla 2 ay 15 gün hapis ceza almış, ceza 1500 lira adli para cezasına çevrilmişti.
OSMANİYE’YE TAYİNİ ÇIKTI
Gümrükte aracının bagajı kontrol edildiği için 2 farklı zamanda gümrük memurlarından şikayetçi olan ve hapis cezası almalarını sağlayan Edirne Cumhuriyet savcısı Fatih Aslan, önceki gün yayınlanan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararnamesiyle Edirne’den Osmaniye Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Dönemin Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise süreçte gümrük başmüfettişliğine getirildi.
FOTOĞRAFLI