Nükleer Santral Yerine Alternatif Enerji Önerisi

Güncelleme Tarihi:

Nükleer Santral Yerine Alternatif Enerji Önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2015 19:49

TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ EDİRNE ŞUBESİ BAŞKANI DR. ERTUĞRUL TANRIKULU

Kırklareli İğneada’da yapılması planlanan nükleer santral için Türk Tabipler Birliği (TTB) Edirne Şube Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, bu tür çevreye, doğaya zarar veren enerji kaynaklarına karşı olduklarını belirterek, onun yerine güneş ve rüzgardan elde edilen yenilebilir enerji kaynağı kullanılması gerektiğini söyledi.
Nükleer enerji için yer seçimi ile alternatif enerji konusunun tartışılması gerektiğini ifade eden TTB Edirne Şube Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Buradaki mesele nükleer santralin yapılmasıyla ilgili mesele yer seçimi ve ya alternatif enerji kullanıp kullanamayacağımızı tartışmamız lazım. Biz tabipler birliği olarak nükleer santrallere karşıyız. İğneada gibi eko sistemin bu kadar yoğun ve Longoz ormanlarının güzel olan bir ormanda yapılmasının anlaşılabilir olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki bilim insanları bunu tartışacak, değerlendirme raporları sunulacak ama buradaki bütün mesele nükleer santralin öncesi, sırası ve sonrasında bölgede yaşanabilecek sorunların tartışılmasıdır. Bir Enerjiye ihtiyacımız var, evet doğru, elektrik enerjimizin yüzde 50’sini biz ithal ediyoruz. Fakat kendi kaynaklarımızı kullanamamaktan dolayı da çok fakir bir ülkeyiz. Dünyanın güneşinin en fazla olduğu, dünyanın rüzgarlarının en fazla olduğu bir ülkede ne yazık ki biz ne güneş enerjini, ne de yenilebilir rüzgar enerjilerini bir türlü değerlendiremiyoruz” dedi.
“ENERJİDE DIŞA BAĞIMLIYIZ AMA ÇÖZÜM NÜKLEER SANTRALLER DEĞİL”
Yeni nesil enerji kaynaklarının kesinlikle doğaya, çevreye duyarlı ve halkın sağlığına zarar vermeyen enerji kaynaklarına yönelmek zorunda olduklarını kaydeden Dr. Tanrıkulu, “ Tabi buradan şunu da söylemek lazım bu kadar ithal enerjiye ihtiyaç olan bir ülkenin dışa bağımlılığı da çok tehlikeli ama bu anlamda da çözüm konusunun nükleer santral olduğunu düşünmüyoruz. Nükleer enerjide Çernobil felaketi Trakya’yı çok etkiledi. Hala biz hekim camiası olarak etkilerini çok iyi biliyoruz. Japonya’da çok güvenli kurduklarını söyledikleri halde yaşanan nükleer enerji felaketini unutmamak gerekiyor. Bunun geri dönüşü yok, bu anlamda doğaya ve insana vereceği zarar çok önemli, bizim Türkiye olarak yenilebilir, doğaya ve çevreye uyumlu enerji tercih etmemiz gerekir. Halkımızın enerji tüketimi konusunda bilgilendirilmesi, eğitilmesi gerekiyor. Enerji kullanımında çok titiz davranarak verimli kullanmamız gerekiyor. Yapılması gereken enerji verimliliğinin iyi kullanıldığı, Türk toplumuna uygun, Türkiye’deki yerel kaynakların kullanılabileceği güneş ve rüzgardan faydalanabilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!