Güncelleme Tarihi:
EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Meriç ve Tunca nehirlerinin yol açtığı taşkın, Osmanlı'dan kalan bazı tarihi eserleri de su altında bıraktı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son yılların en yüksek debisine ulaşarak geçtiği pek çok noktada taşkın yapan nehirler, kentteki bazı tarım arazileri, ev ve işletmenin yanı sıra Osmanlı'dan kalan tarihi eserleri de etkiledi.
Geçen hafta başında başlayıp dört gün boyunca süren taşkın, nehir debilerinin düşmesiyle sona erdi. Çevreye yayılan nehir suları ise henüz tam anlamıyla çekilmedi.
Tunca Nehri’nin taşması sonucu Sarayiçi adasındaki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Er Meydanı, Tavuk Ormanı, Kanuni Sultan Süleyman’ın kanunlarını kaleme aldığı Adalet Kasrı, Edirne Sarayı’nın mutfağı ile hamamı, Evliya Kasım Paşa Camisi, Fatih Köprüsü, 1553 yılında Kanuni tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Kanuni Köprüsü tamamen sular altında kaldı.
Yalnızgöz ve Saraçhane Köprüsü ile Tunca adıyla bilinen Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü de taşkın sularından etkilendi.
- Meriç'in taşması
Meriç Nehri’nin taşmasıyla da nehir kenarındaki tarihi jandarma binası (Protokolevi) ve Karaağaç yolunu su bastı.
Bu arada, birçok olumsuzluğa neden olan taşkın sularının tarihi eserler çevresinde oluşturduğu yansımalar güzel görüntüler oluşturdu.
Sarayiçi’nde Adalet Kasrı, Yalnızgöz Köprüsü’nde ise II. Bayezid Camisi’nin suya düşen yansıması görenleri etkiliyor.
Taşkından etkilenmeyen ancak heybetiyle kentin dört bir yanından görülebilen Selimiye ve Üç Şerefeli camilerinin yansımaları da suları yükselen nehirler üzerinde görülebiliyor.
- Taşkının tarihi eserlere zararı
Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, taşkının tarihi ve kültürel varlıklara kısmen zarar verdiğini ifade etti.
Taşkın sularının taşıdığı kütüklerin taş köprülere hızla çarpmasıyla tarihi köprülerde hasar oluştuğunu belirten yetkililer, su altında kalan Adalet Kasrı'nın demir, Saray Mutfağı'nın ahşap kapı ve pencerelerinin de onarılması gerektiğini kaydetti.