Nehir taşkınları, esnafı ve üreticiyi mağdur etti

Güncelleme Tarihi:

Nehir taşkınları, esnafı ve üreticiyi mağdur etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2015 11:48

- Meriç ve Tunca nehirlerindeki taşkın dolayısıyla kentteki bazı tarım arazileri ve iş yerleri su altında kaldı - EDESOB Başkanı İnağ: - "Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bahsettiği kanal projesinin hayata geçmesi gerekir. En azından insanların daha fazla zarar görmemesi için denenmesi gereken bir proje"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması, ekili arazilere ve iş yerlerine zarar verdi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı (EDESOB) Emin İnağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşkınlarda Meriç Nehri'nin kenarındaki işletmelerin zarar gördüğünü söyledi.

Su giren işletmelerdeki elektronik cihaz, kullanım malzemesi, resmi evrak, masa ve sandalyeler gibi birçok malzemenin zarar gördüğünü belirten İnağ, "Bu bir felakettir. Taşkın olur ve sadece açıklama yapılır, önlem alınmazsa yarın yine yağmur yağacak, nehirler yine taşacak. Esnafımız yine taşkınlardan büyük zarar gördü. Önlem alınmazsa zarar görmeye devam edecek" dedi.

İnağ, Meriç Nehri kenarındaki işletmelere, taşkın riskine göre değerlendirilip ruhsat verilmesi gerektiğini vurguladı. Denetim yapılmadan ruhsat verilmesinin doğru olmadığını dile getiren İnağ, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Zararı esnaf ödüyor ancak buradaki suç ruhsatı verendedir. Yeni çıkan Perakendecilik Yasası'na eğer eklenseydi, bu tür yerlerin açılıp açılmamasına ilişkin bir komisyon olacaktı. Böyle bir komisyona gerek görülmedi. Avrupa Birliği ülkelerinde böyle bir yasa 1974'ten bu yana uygulanıyor. Bizde de uygulanması gereklidir. Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bahsettiği kanal projesinin hayata geçmesi gerekir. En azından insanların daha fazla zarar görmemesi için denenmesi gereken bir proje."

İnağ, televizyon ve gazetelerde yapılan bazı haberlerin yanıltıcı ve abartılı olduğunu aktardı. Vali Dursun Ali Şahin ya da başka bir yetkilinin yaptığı açıklamanın abartılarak vatandaşa sunulduğunu belirten İnağ, "Bu durum kente gelecek tur firmalarının planlarını geri çekmesine neden oluyor. Aylar öncesinden yapılan rezervasyonlar iptal ediliyor. Bu da esnafa ve işletmeciye zarar verebiliyor" diye konuştu.

- "Edirne'nin böyle anılmasını istemiyoruz"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise taşkınlar nedeniyle 1 milyon dönümlük toprağın su altında kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Mısır ve çeltik ekili alanların taşkından zarar gördüğünü belirten Yorulmaz, şöyle konuştu:

"Çiftçinin zararı tabii ki büyük. Her yıl şiddetli yağmurlarda aynı manzarayla karşılaşmaktan yorulduk. Edirne'nin böyle anılmasını istemiyoruz. Bu taşkında sadece can kaybımız yok diye seviniyoruz. Bu durumun bir daha yaşanmaması için uluslararası protokol ya da devletler arası bir anlaşma imzalanması gerekiyor. Gerekli adımlar atılmalı. Hem Edirne çiftçisi hem Trakya hem de Türkiye, kentimizdeki taşkından zarar görüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!