IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 18:41
EDİRNE LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE AKILCI İLAÇ KULLANIMI EĞİTİMİ VERİLDİ.
Edirne Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi arasında imzalanan ’Akılcı İlaç Kullanımı’ protokolü kapsamında Edirne Lisesi öğrencilerine eğitim verildi. Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gülşah Gedik, gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımına gerek olmadığını vurguladı.
Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi arasında 10 Nisan 2015 tarihinde imzalanan ’Akılcı İlaç Kullanımı ve Hijyen’ protokolleri kapsamında ilk eğitim Edirne Lisesi öğrencilerine verildi. Edirne Lisesi Konferans Salonunda verilen eğitime Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Bayrak, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kemal Soytürk, Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim görevlileri ile Edirne Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Bayrak, yaptığı açılış konuşmasında, Trakya Üniversitesi olarak öğrencileri Edirne halkıyla bütünleştirmek, onlara yapılan çalışmaları daha güzel anlatmak ve akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgi vermek için etkinlik düzenlediklerini belirtti. Bayrak, "Yapılan çalışmalar nezdinde 2016 yılında dünyada ilaç sektörüne ayrılan para 1.2 trilyon
dolar civarında. Bu anlamda bizler ilaçlarımızı daha akılcı ve verimli kullanmak durumundayız. Bu nedenle bizler siz öğrencilerimize doğru ilaç kullanımı konusunda bilgilendirme yapmak için buradayız. Ben bu anlamlı programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ise Dünya Sağlık Örgütü’nün insanlık hakkı olarak, sağlık ve sağlığa erişmekte eşitlik ilkesinden hareketle ilaca da erişilebilirliği uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna vardığını ifade ederek, "Tüm dünyada yanlış, bilinçsiz ilaç kullanımının birtakım problemlere yol açtığı bilinmekte. Bu problemler, hastalık ve ölüm oranlarında artışların olması, ilaç yan etkilerinde artışların olması, ilaçlara karşı direnç oluşması, ekonomik ve sosyal maliyetlerde artışlar olarak sayılabilir. Bu sorunlardan dolayı tüm dünyada akıllı ilaç kullanım çalışmaları başlatılmıştır. Ülkemizde de özellikle Sağlık Bakanlığımızın 81 ilimizi kapsayan çok ciddi çalışmaları var. Hastane hizmet ve standartları gereğince akıllı ilaç kullanımı ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler bir takım eylem planları hazırlayıp akıllı ilaç kullanımı ile ilgili çalışmalara destek veriyorlar. Biz de Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi olarak bu konuda bir çalışma yaptık ve bunu bir proje ile hayata geçirdik. Çünkü bizim okullarda gerçekleştireceğimiz akıllı ilaç kullanımına ilişkin eğitim faaliyetlerinin öğrencilerimiz ve onların vasıtasıyla velilerimizde de ciddi bir bilinç sağlayacağına inanıyorum. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı halk sağlığını olumsuz yönde etkilemekte. Ben, yanlış ve kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanımının önüne geçmek için geleceğimizin teminatı siz değerli gençlerimizi ve sizlerin aracılığı ile velilerimizi bu eğitimlerle bilinçlendireceğimizi ümit ediyorum. Eğitimlerimiz sadece akıllı ilaç kullanımı ile sınırlı olmayacak. Hijyen konusunda da eğitimler vereceğiz. Özellikle sağlığın korunması noktasında hijyenik birçok alan olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü kişisel hijyen, gıda hijyeni, çevre hijyeni, konut hijyeni, okul sağlığı hijyeni gibi konularda dikkatli ve bilinçli olmamız gerekmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Trakya Üniversitesi arasında yapmış olduğumuz protokol gereği bir de slogan belirledik. Bunlar, ’İlacını doğru kullan’ ve ’Mikroplara geçit yok’ Bu iki slogan üzerinden hareket ediyoruz. Ben bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT
Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gülşah Gedik ise, ’Akılcı İlaç Kullanımı’ konusunda bilgi verildi. Yrd. Doç. Dr. Gedik, ilk olarak antibiyotik kullanımına dikkat çekerek, gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının gerekmediğini ve riskler barındırdığını söyledi.
Antibiyotik ilaçların gelişi güzel kullanılmaması gerektiğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Gedik, bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi. Bir başka konu olarak kullanılan ilaçların boş kutularının çöplere atılmaması gerektiğini söyleyen Gedik, ilaçların kullanımı bittikten sonra boş kutuların eczaneye tekrar teslim edilmesi gerektiği bilgisini paylaştı ve bu konuda duyarlı olunması gerektiğini bildirdi.