Güncelleme Tarihi:
EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı er meydanının yılbaşından itibaren ziyarete açılması ve girişin ücretli olması planlanıyor.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Olimpiyatlar'dan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olduğunu söyledi.
Olimpiyatların zaman zaman kesintiye uğradığını ancak Kırkpınar'ın kesintisiz 6 asırdır devam ettiğini ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:
"Kırkpınar Türkler'in Rumeli'ye geçişinden beri yiğitlerin karşılaştığı bir organizasyon. Bu yüzden Edirne, Kırkpınar Güreşleri'nin olduğu günlerde yoğun ziyaretçi akınlarına uğruyor ancak bir hafta açık olan çayır, er meydanı ya da Kırkpınar Stadı yılın 51 haftası kapalı kalıyor. Oysa ki Edirne'yi ziyarete gelen yerli ya da yabancı turistler bu ata sporunun yapıldığı alanı görmek istiyorlar. Şunu fark ettik, kapıları açtığımızda, ücretsiz olduğunda insanlar ilgi göstermiyor."
Gürkan, yeni yılda er meydanını müze stadyuma çevirmeyi planladıklarını vurguladı. Bunun dünyada birçok örneği olduğunu aktaran Gürkan, şöyle devam etti:
"Örneğin Barselona'nın stadını 20 avroya gezebiliyorsunuz. Hediyelik eşyaları alabiliyorsunuz, bu kulübe de katkı sağlıyor. Vatandaş Barselona Stadı'na gidip ziyaret için 20 avro veriyor. Barselona Stadı stat ise burası da 653 yıllık bir geleneğin stadı. İnsanlar paralı olunca merak ediyor. Biz de paralı yapacağız. Bu fikirden yola çıkarak yılbaşından itibaren er meydanını ücretli ziyarete açacağız. Vergisini, KDV'sini ödediğimiz bir müze stadyum haline getireceğiz. Kırkpınar ve Edirne ile ilgili objeler satılacak. Mevsim şartları el verdiğince hafta sonları gösteri güreşleri düzenleyeceğiz."
Gürkan, er meydanını gezmek ve gösteri güreşlerini izlemek isteyenlerden 10 lira alınmasının düşünüldüğünü kaydetti.
- Kırkpınar çayırın bulunduğu stadyum
Osmanlı'nın kuruluşunun ilk yıllarından itibaren geleneksel hale gelen Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Samona ile Sarı Hızır köyleri arasında bulunan çayırda yapılırdı. Bölge, Lozan Antlaşması'nın ardından Yunanistan sınırları içerisinde kaldığı için güreşler 1924'ten bu yana Sarayiçi'nde yapılmaya başlandı.
Etrafı sazlıklarla çevrili er meydanı, 1985'te dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın talimatıyla yenilendi. İlk etapta şeref tribünü ve şehir yönüne doğru olan tribünler betonarme olarak yeniden yapıldı, üzeri de uzay çatıyla kapatıldı. 1992'ye kadar geçen sürede tribünlerin hakem kulesinin tarafındaki bölümü eski halinde hizmet verirken, o yıl Kırkpınar’a gelen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in talimatıyla buranın da yapımı için çalışmalara başlandı. Tribünler, 1996'da tamamlandı.