Güncelleme Tarihi:
Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNEi Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, ‘Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Proje’ toplantısı Edirne’nin Keşan İlçesi’nde yapıldı.
Keşan Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Proje Lideri Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kök, Proje Teknik Elemanı Murat Pazarlı ve birlik üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Proje Teknik Elemanı Murat Pazarlı, ıslah projesinin resmi olarak başladığını belirterek, “İlk olmasında dolayı üye giriş çıkışları devam etmiş ve en sonunda da sabitlenmiş konumda devam etmekteyiz. Projemize 44 üyemiz katılmaktadır. Bu üyelerimizden 6 bin araç ve 291 baş damızlık koç ile projemiz devam etmektedir. Islah projesi uzun bir süreçtir. Bizim hedefimiz başarılı olmaktır. Kuzularımız doğumlarını gerçekleştirmeye başladı. İlk yıl icmallerini hazırlamış olduk. İlk icmallerimizde 44 üyeden 23 üyemizle gerçekleştirmek zorunda kaldık. İlk etapta 1887 tane kuzumuza destek aldık” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kök de, kuzuların yetiştirilme sürelerini kısaltmak istediklerini söyleyerek, “Koyunların içerisinde 2 bin 108 hayvan doğum yapmış gözüküyor. Bunun üzerinde bir değerlendirme yaptık. Bu projedeki koyunların yüzde 35’i doğum yapmıştır. Aynı o dönemde 2 bin 237 baş ölen kuzu vardır. Doğum başına kuzu sayısı yüzde 1,4’tür. Ölüm oranı yüzde 7.5’tir. Normali yüzde 5’tir. Doğan kuzunun yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u dişidir. Karacabey merinosu ırkının canlı doğan kuzu sayısının biz hayvan başına 1.5 olarak hedefliyoruz. Bu dönem başına da değişkenlik gösterebiliyor. Kasaplık en az 40 kilo için kesilecek kuzuların biz yetiştirilme sürelerini kısaltmak istiyoruz"diye konuştu. Toplantı, soru-cevap şeklinde sona erdi.
FOTOĞRAFLI