Güncelleme Tarihi:
Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE'nin Keşan ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ncı yıldönümü sağanak yağmur yağışına rağmen coşkuyla kutlandı.
Keşan Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde başlayan törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, daire amirleri, oda ve borsa temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan, gaziler ve vatandaşlar katıldı.
Ahmet Yenice Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Zeynep Hatice Fener’in sunumunda gerçekleştirilen törende Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından Keşan Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Programda daha sonra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile bölgedeki belediyelerden gelen kutlama mesajları okundu.
Törende daha sonra Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Keşan’ın kurtuluşu ile ilgili uzun bir konuşma yapmak istediğini ancak sağanak yağmur nedeniyle kısa bir konuşma yapacağını belirten Başkan Özcan, konuşmasının başında vefat eden CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan’a başsağlığı dileğinde bulundu ve ailesine sabırlar diledi.
1071’de başlayan soyumuzun Anadolu macerasının 1354’te Trakya topraklarına çıkması ile devam ettiğini belirten Özcan, “Keşan 1363’te kalıcı olarak 1. Murat’ın eliyle Osmanlı’ya kazanıldı. Osmanlı Balkanlar’da büyümesi devam etti. 1453’te İstanbul alındı. 1517’de Yavuz’la birlikte cihan imparatorluğuna dönüştük. Viyana kapılarına kadar gittik. Sonra geri dönüş başladı. Keşan 1359’dan 1830’lara kadar başka bir milletin çizmesini topraklarımız görmedi. Bu topraklar 1826’lı yıllarda Rus işgaline tabi oldu. Akabinde 93 harbi olarak bildiğimiz 1877’den sonra yine bir Rus işgaline uğradık. 1913’de Balkan savaşları sırasında kısa bir dönem Bulgar işgaline uğradık. Bu arada Balkan Savaşları ile birlikte Osmanlı her cephede gerilemiştir. 1. Dünya Savaşı bittikten sonra Mondros Ateşkesiyle Osmanlı İmparatorluğu iyice çökertildi. Ama Anodolu’da iç mücadele başladı. 1918 yılında buraları da Yunanlı çeteleri tarafından işgal edildi. Bölgede bölgesel Kuvayi Milliye olarak çok ciddi direnişler oldu. Raşit Efendi’ye, Salim Ağa’ya, Şapçılı İsmail Ağa’yı bir kez daha saygıyla anmak istiyorum. Yunanlılar burada ciddi bir direniş olduğu için Kolordu’yu burada tutmak zorunda kaldı. Yoksa burada ciddi bir direniş olmasaydı. Anadolu işgali ciddi bir şekilde devam edecekti. İşte bu yüzden mücadele edilmeden kurtarılmış bir yer değil burası. Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece bölgenin değil Türk Milletinin de kaderini değiştirip ülkemizi yok olmaktan kurtarıp bugünkü sınırımızda egemenliğimizi sağladı. Keşan’ın 19 Kasım 1922 sabahı Kurtuluş Caddesi’nde Yüzbaşı Mehmet Bey gelip burasını teslim aldı. O tarihten bu yana da daimi olarak bir parçası oldu ve olmaya da devam edecektir” dedi.
Özcan’ın konuşmasının ardından ilçemiz ortaokulları arasında düzenlenen şiir yarışmasında 1'inci seçilen Yekta Baydar Ortaokulu Öğrencisi Dize Engin şiirini okudu. Tören düzenlenen yarışmalarda ödül kazanan öğrencilerin, Özder, Yılmaz ve Özcan tarafından ödüllendirilmesi ile sürdü. Yoğun sağanak yağış nedeniyle Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün halk oyunları gösterisi ise iptal edildi. Törende daha sonra Keşan Belediyesi’nin araç filosunda yer alan araçlar ile oda ve borsalara bağlı kuruluşlar tarafından geçit töreni ile sürdü. Bu sırada araçlardan vatandaşlara küçük hediyeler de verildi. Buradaki törenin ardından Atatürk Parkı’nda Keşan Belediyesi tarafından halka pilav ve ayran ikram edildi.