Güncelleme Tarihi:
EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversitesi'ne uzun yıllar büyük hizmetler veren Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil'in adı Sağlık Bilimleri Fakültesi amfisine verildi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu'nu ziyaret eden Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil, Tabakoğlu'na Edirne Merkez Vilayet Salnamesi ile Edirne Vilayet Salnamesi kitaplarını hediye etti. Rektör Tabakoğlu da 97 yaşındaki Kazancıgil'e Sağlık Bilimleri Fakültesi amfisine senato kararı ile 'Ratip Kazancıgil' adının verildiği söyledi. Kazangil'de adının verilmesinden büyük memnunluk duygudunu dile getirdi. Ziyarette öğretim görevlileri Hakan Akıncı ile Nilüfer Gökçe de bulundu.
KAZANCIGİL KİMDİR
1920 yılında Malatya'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Malatya'da tamamladı. 1937 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girerek 1943 yılında mezun oldu. Askeri hizmetinden sonra, 1946 yılında Aydın Sıtma Savaş Tabipliğine, 1948'de Aydın Sıtma Savaş Başkanlığı Laboratuar Şefliği'ne, 1950'de merkezi Edirne'de olan Trakya Sıtma Savaş Bölge Başkanlığı'na atandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından ve Dünya Sağlık Teşkilatı'nın bursu ile yurt dışına gönderilmiş olan Kazancıgil, 1958 yılında Sıtma Eradikasyon Bölgeler Grubu Başkanlığı'na, 1963 yılında, Sıtma Savaş Başkanlığı üzerinde kalmak koşulu ile Edirne Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü görevine getirildi. 1985 yılında bu görevinden yaş haddinden emekli olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanlığı'na yardımcı doçent olarak atandı. Bir süre sonra bu görevinden de emekli oldu ve Edirne şehri üzerine yayınlar üretti. Sağlık hizmetleri alanındaki çalışmaları 1991'de Türk Tabipleri Birliği tarafından ödüllendirildi. Cahit Başkök ile birlikte Birliğin, halk sağlığı konusunda iz bırakan çalışmalar yapan kişilere iki yılda bir verdiği Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü'nü layık gördüğü ilk kişi oldu. Edirne'de sağlık alanındaki çalışmalarının yanı sıra kültür ve sosyal hayata katkılarıyla tanınan ve yazdığı eserlerle şehrin tanıtımına katkı veren Kazancıgil, Süheyl Ünver, Rifat Osman ve Hafız Rakım Ertür'dan sonra 'Edirne Sevdalısı' olarak tanınmıştır. Başta 'Sağlık Kuruluşlarına Yardım Derneği', 'Edirne Musiki Cemiyeti (Kuruluş 1952)', 'Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği' olmak üzere pek çok derneğin kurucusu olmuş ya da yönetim kurullarında yer almıştır. Sultan 2'nci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin de kurucularındandır.
FOTOĞRAFLI