Güncelleme Tarihi:
Ünsal YÜCEL/KEŞAN (Edirne), (DHA) - EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında 30 bin lira hibe desteği alan 29 yaşındaki Rüştü Karlıdağ, kurduğu tesisle istiridye mantarı üreticisi oldu.
Halk arasında 'kavak mantarı' olarak bilinen istiridye mantarının üretimi Keşan'da da başladı. Keşan'a bağlı Barağı Köyü'nde, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında aldığı 30 bin liralık hibe desteğiyle 130 metrekarelik tesis kuran Rüştü Karlıdağ, üretimi arttırarak tüm Türkiye'ye ürün göndermeyi hedefliyor. Rüştü Karlıdağ, bölgede ürün çeşitliliğin arttırılması için istiridye mantarı üretmeye karar verdiğini belirterek, "Araştırma yaptık. Öncelikle kültür mantarını düşündüm. Ancak çok fazla işçilik ve zaman gerektiriyor. Bu nedenle istiridye mantarını seçtik. Yapan birinden yardım aldık ve bizde yaptık. Tesisi hazırlamak oldukça zahmetli oldu. 15 ton kompostla mantarhanemizi kurdu. 1 ayda 3.5-4 ton mantar almayı hedefliyoruz. Çevreden olumlu tepkiler alıyoruz" dedi.
İstiridye mantarının mutfaklarda yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Karlıdağ, "İstiridye mantarı özellikle 5 yıldızlı otellerin mutfağında yaygın olarak kullanıyor. Ama milletimiz istiridye mantarını daha çok fazla sahiplenebilmiş değil. Ama kültür mantarından 4 kat daha fazla besin değerine sahip. Protein oranı çok yüksek. Her çeşit yemek olabiliyor. Kızartmasını, sotesi yapılabilir, mangalda çok güzel olduğunu söylüyorlar" dedi.
FİYATI 6-7 LİRA
Rüştü Karlıdağ, istiridye mantarının yaz aylarında kilosunun 6 ila 7 lira arasında alıcı bulduğunu belirterek, "Yaz olması nedeniyle fiyatı 6-7 lira arasında değişiyor. Yazın ürün daha çabuk bozuluyor. Kış aylarında ise 9 liraya alıcı buluyor. Mantarı Keşan'ın yanı sıra İstanbul, Çanakkale ve Çatalca'ya satıyoruz" diye konuştu. Karlıdağ, üretimde bekledikleri hedefi yakaladıklarını ve ileride tesisi büyüterek tüm Türkiye'ye ürün göndermeyi hedeflediklerini söyledi.
FOTOĞRAFLI