Hasan Sezai Dergahı Açılış İçin Bakanlar Bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Hasan Sezai Dergahı Açılış İçin Bakanlar Bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 15:44

HASAN SEZAİ DERGAHI AÇILIŞA HAZIR HALE GETİRİLDİ.

Edirne’de 1700’lü yıllarında yaşayan evliyanın büyüklerinden Hasan Sezai hazretlerinin adını taşıyan dergah, sıfırdan yapılarak ihya edildi.
Aslına uygun olarak projelendiren dergahı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gerçekleştirdi. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla sona gelinen Hasan Sezai Dergahı’nı yarın Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Kültür Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Talatpaşa Mahallesi Bostanpazarı mevkiinde bulunan Hasan Sezai Dergahı’nda sadece türbeler bulunuyordu. Yıkılmış olan Mescit temellerinden itibaren tamamen yapılarak tamamlandı. Dergah, her yıl Edirne’ye gelen binlerce yerli turisti ağırlıyor.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, restorasyon çalışmaları konusunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Hasan Sezai hazretlerinin Gülşeni tarikatından olduğunu hatırlattı. Güneren, “1738 yılında da vefat etmiş. Gülşeni tarikatının Sezai kolunun kurucusu, İbrahim Gülşeni’n de öğrencisi tabi burada türbesinin yanında bir cami, mescit varmış daha doğrusu, zaman içinde yıpranmıştır. 2 binli yıllara geldiğimizde mescidin sadece temel izleri vardı, herhangi bir yapı mevcut değildi, sadece minare vardı yanında. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak, biz burada bir uygulama başlattık. Önce projelerini temin ettik. Daha sonra 2013 yılında başladığımız restorasyon çalışması kapsamında, mescidi projesini ve elimizdeki fotoğraflara sadık kalarak, aslında uygun bir şekilde ihya ettik. Konstrüksüyon yöntemi ile sıfırdan yapıldı. Bu kapsamda Hasan Sezai’nin yatmakta olduğu türbede elden geçirildi. Yanında başka türbeler var. Onlarda elden geçirildi. Hemen alan içerisinde bir takım kamulaştırmalar yapıldı ve peyzaj düzenlemesi tamamlandı. Bu alan da Hasan Sezai Dergahı’nın içine katılmış oldu” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!