IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2016 16:14
ENVER ŞENGÜLÜN DARÜŞŞİFA DELİLİK MEVSİMİ ADLI ROMANI ÇIKTI
Enver Şengül’ün beklenen romanı "Darüşşifa Delilik Mevsimi" okurları ile buluştu.
Puslu Yayıncılık tarafından basımı gerçekleştirilen roman internet sitelerinde ve kitapçılarda satışa sunuldu. Ünlü romancı Ahmet Ümit’in arka kapak yazısı ile raflarda yerini alan roman 17. yüzyıldaki Edirne’yi anlatıyor. Tıp tarihimizde önemli bir yeri olan Edirne Darüşşifası ile bir dönemler üç kıtanın yönetildiği Edirne Sarayı’ndaki yaşananları belgelere de dayanarak kaleme alan Enver Şengül, uzun yıllar görev yaptığı Sağlık Müzesi’nin bulunduğu tarihi mekanları romanlaştırma hayalini de gerçekleştirmiş oldu.
Romanda, “Avcılığı ile ünlü, Sultan IV. Mehmed Han, imparatorluğu payitaht İstanbul’dan değil, av alanlarının bol olduğu Edirne’den yönetmektedir. Seferlerine buradan çıkmakta ve ecnebi sefirleri burada kabul etmektedir” şeklinde bilgilerin yer aldığı roman bu dönemlerdeki Edirne şehrini ve Edirne Sarayı’nı belgelere dayanarak tüm teferruatıyla anlatır.
Romanın asıl merkezi ise Edirne Sarayı’na bir kilometre yakında bulunan Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan Edirne Darrüşifası ve hemen bitişiğindeki tıp medresesidir. Zamanının çok yönlü hastanesi olan bu binada çeşitli dertlerin illetine tutulanlarla birlikte deliler de tedavi edilmekte ve tedavide su sesi ve güzel kokular kullanılmaktadır. Bu roman, darüşşifadaki hekim hasta ilişkilerini, su sesiyle tedavi zamanlarını ve burada tedavi görmekte olan iki gencin hazin aşk hikâyesin de anlatır.
O dönemki Edirne şehrinin, mimari tasvirlerin, üç kıtanın yönetildiği Edirne Sarayı’nın, sarayda düzenlenen büyük Edirne şenliğinin ve tababet tarihinde önemli bir yeri olan Edirne Darüşşifası’nın anlatıldığı bu romanda ebced ve cifir hesapları ile şifrelenmiş gizemli sırların peşinde koşacak, ağaçla sarmaşığa dönüşen hazin bir aşk hikâyesinin acısının hissedileceği belirtildi.
Enver Şengül, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde lisans, Sanat Tarihi Bölümü’nde ise yüksek lisans eğitimini tamamladı. Öğretmenlik, gazetecilik, halkla ilişkiler, müzecilik ve kütüphanecilik alanlarında görev yaptı. 2000 yılında atandığı Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nin 11 yıl süreyle yöneticiliğini yürüttü. 1488 yılında kurulup yüzyıllar boyunca şifa dağıtan bir Osmanlı darüşşifasının düzenlenmesi ile oluşan bu müzeye dünyanın en prestijli müzecilik ödüllerinden 2004 Yılı Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü’nün yanı sıra Avrupa Kültürel Miras Birliği En İyi Sunum Ödülü (2007) ve Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği Yılın Başarı Ödülü’nü (2006) kazandırdı. Müzenin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı için büyük çabalar gösterdi. Yüksek lisans tezini, "Kültür Tarihinde Müzikle Tedavi ve Edirne Sultan II. Bayezid Darüşşifası" üzerine yaptı. Sağlık Müzesi’ndeki görevi süresince hem darüşşifa hem de Edirne tarihi konusunda araştırmalar yaptı, makaleler ve kitaplar yazdı. Bu güne kadar 6 kitabı yayınlandı. Darüşşifa Delilik Mevsimi yazarın ilk romanıdır.