Güncelleme Tarihi:
EDİRNE,(DHA)- EDİRNE 10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında protokol üyeleri tekerlekli ve akülü sandalyedeki engelli bireylerin 'yol arkadaşım olur musun?' şeklindeki isteğini kırmayarak birlikte akülü araba kullandı.
Edirne Valiliği, Belediye Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde Engellir Haftası etkinlikleri düzenlendi. Açılış programına İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği adına konuşan Serpil Erkenciler, engellilere yönelik hizmetlerin, niceliksel ve niteliksel olarak kaliteli hale getirilmesi için bütün vatandaşlara sorumluluk düştüğünü belirtti. Erkenciler, "Bu vesileyle Edirneli vatandaşlarımıza sesleniyorum; lütfen araçlarınızı engelli park yerine park etmeyin, park edenler varsa uyarın. Tekerlekli sandalye, koltuk değneği veya bastonla yürüyenler için, yaşlılar için kaldırımlara araç park etmeyelim. Kaldırımlara inip çıkarken kullanılan rampaların önünü kapatmayalım. Hissedilebilir yüzeylerin üzerine eşya koymayalım. Kaldırımlara tezgah, masa, eşya koymayalım" dedi.
Yaklaşık 500 yıl öncesinde Avrupa'da engellilerin ölüme terk edildiğini hatırlatan Erkenciler, "Bu sırada Edirne'de 2'nci Beyazıd Külliyesi'nde ecdadımız yeni bir medeniyetin başlangıç temellerini atmışsa, engelsiz bir il, engelsiz bir Türkiye hedefimize ulaşmak için tüm resmi ve özel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile el ele veriyoruz" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de nüfusun önemli bir bölümünü engelli vatandaşların oluşturduğunu belirterek, "Engelli sorunları sadece sağduyu değil aynı zamanda hak ve adalet meselesidir. Engelli insanlarımız da eşit muamele, itibar, bağımsız yaşama, toplumun bir parçası olma, eğitim, sağlık hizmetleri, istihdam, rehabilitasyon, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi haklara sahiptir. Bizim üzerimize düşen görev ise bu haklardan faydalanmaları için fırsat vermek ve imkanlar sağlamaktır" dedi. Kurumsal hizmetler ne kadar gelişirse gelişsin engellilerin insan haklarından tam ve eşit faydalanmalarının toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olacağının altını çizen Özbaş, "Bu adımların atılmasında en büyük güç resmi kurumların dışında, engellilerin hukuki, ekonomik, sosyal haklar elde etmesi için çalışan, kar amacı gütmeyen, sosyal sorumluluk mantığı ile hareket eden, daha güçlü bir demokratik yapı oluşturmak için çalışan sivil toplum kuruluşlarıdır" dedi.
ETKİNLİKTE İŞARET DİLİ KULLANILDI
Öte yandan Atatürk Anıtı'ndaki programda duyma engelli vatandaşlar için işaret diliyle çeviri de yapıldı. İşitme Engelliler Öğretmeni Denizhan Kurt tarafından yapılan işaret dili tercümesi ayrıca İstiklal Marşı okunurken de yapılarak etkinlikteki duyarlılığı gözler önüne serdi.
PROTOKOL ÜYELERİ AKÜLÜ ARAÇ KULLANDI
Konuşmaların ardından yağmurun da etkisiyle programda bazı etkinlikler iptal edildi. Atatürk Anıtı'ndan 25 Kasım Stadyumu'na kadar Belediye Bandosu eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirilirken sonrasında törene katılan protokol üyeleri duyarlı bir harekete imza attı. Törende yürüme engelli vatandaşların 'yol arkadaşım olur musun' şeklindeki isteğini kırmayan protokol üyeleri akülü arabalara binerek onlara yol boyunca eşlik etti.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, "Daha önceki programlarda engelli arkadaşlarımızın bize sitemi olmuştu, 'siz etkinlikten sonra arabalarınıza binip gidiyorsunuz, bize eşlik etmiyorsunuz' diye. Ben de kendilerine söz verdim beraber onların akülü araçlarına eşlik edeceğimize dair. 'Yol arkadaşım olur musun?' dediler biz de onlara yol arkadaşı oluyoruz. Engellilerimizle beraberiz, hepimiz birer engelli adayıyız. Dolayısıyla engelleri kaldırmak adına engellilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz" dedi.