IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2015 17:44
ENGELSİZ EDİRNE ATÖLYE ÇALIŞMLARI KAPSAMINDA MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ EMPATİ YAPTI.
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği, Trakya Üniversitesi ve Edirne Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen ’Engelsiz Edirne’ adlı atölye çalışması kapsamında Saraçlar Caddesi’nde empati çalışması yapıldı.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde eğitimini devam ettiren öğrenciler, engellilerin cadde ve sokaklarda yaşamalarında kolaylık sağlamak üzere yaptıkları atölye çalışmaları kapsamında engelli sandalyeleri ile yol almaya çalıştı. Saraçlar Caddesinde yapılan empati çalışmalarında, gözlerini kapatarak caddede yürümek isteyen öğrenciler, engellilerin ne gibi zorlukları yaşadıklarını empati yaparak yaşadı.
Mimarlık Fakültesi öğrencileri tasarımlarını, engellilerin sokakları daha iyi kullanabilmeleri adına sokaklara en iyi şekilde yansıtacak.
"EMPATİ KURARAK, ENGELLİ POZİSYONUNA GİREREK ONLARIN YAŞAMINI GÖRMEYE ÇALIŞIYORLAR"
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilcisi Turgut Çakır, atölye çalışmalarını değerlendirdi. Atölye çalışmasının ikinci gününü gerçekleştirdiklerini dile getiren Çakır, "Engelli dernekleri ile birlikte ve öğrenci arkadaşlarımızla birlikte bir uygulama yapıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımız empati kurarak, engelli pozisyonuna girerek onların yaşamını görmeye çalışıyorlar. Birebir engellilerin sorunlarını görmeleri sağlanıyor. Bu yönde çalışmalarını gerçekleştirecekler. Bu çalışmaların sonucunda Edirne Belediyesi’nin bu yönde çalışmalarını yapacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yard. Doç. Dr. Pınar Kısaovalı ise "Burada yaptığımız çalışmada empati boyutunu algılatmayı amaçladık. Bugün 29 öğrencimizle buradayız. Derneğimizin bize sağladığı engelli arabaları ve bastonlarıyla birlikte hem görme engelliler hem bedensel engelliler için alanı deneyimlemelerini istedik. Çünkü tasarım yapan insanlar, bu duyguları fark edebilirlerse, empati yapabilirlerse fiziksel engellerin hepsini ortadan kaldırabilme yeteneğine sahip olacaklar. Yaşadıklarını tasarımlarında çözüm alternatifi üretmek üzere aktaracaklar. Böylelikle bu sokaklar, çalıştığımız alanlar engelliler için daha yaşanabilir, insanlar için erişilebilir noktaya gelecektir" ifadelerini kullandı.
"BİZLER BU YAP BOZUN PARÇALARIYIZ"
Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler, "Dünyamızı bir puzzle olarak düşündüğümüzde, bizler bu yap bozun parçalarıyız. Nasıl bir yap bozun parçasından biri eksik olduğunda tamamlanmıyorsa, bizler de o kadar çoğuz ki puzzlemız tamamlanmıyor. Bizlerin de hayatın içinde olduğumuzu, alışveriş yapmak istediğimizi ama bunu özgürce yapmak istediğimizi sizlerin de düşünmesi bizi sevindirdi. İnşallah bu konuda duyarlılıklar artar bizler de hayatın içinde oluruz" dedi.
Türkiye Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonu Özge Üstün de çalışmalara katılarak, engellilerin yaşamaları için bir çok eksiğin söz konusu olduğunu söyledi.
"ENGELLİLERE DAHA YAŞANABİLİR ORTAM OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Mimar Serap Parlak, "Atölyenin olduğunu duyunca katılmak istedim. Az önce bir uygulama yaptık, benim gözlerimi bağladık. Gözlerim bağlandığında uçsuz bir boşlukta yürüyorum. Saraçlar Caddesinde beni yönlendiren hiçbir şey yok. Nereye gittiğim belli değil, insanlara çarptım. Dükkanın içine giremedim. Hiçbir şekilde sosyal faaliyetini karşılayamıyorsunuz. Karşıdan karşıya geçmeye çalıştım ama geçemedim. Bir sürü eksiklik var. Umarım atölyemiz olarak güzel bir çalışma çıkaracağız. Engelli vatandaşlarımız için daha yaşanabilir hayat, daha yaşanabilir bir ortam oluşturmak istiyoruz" dedi.
Yaklaşık 10 gün sürecek olan atölye çalışmaları sonunda Mimarlık Fakültesi öğrencileri engellilerin yaşamını kolaylaştıracak tasarımlara imza atacak.