Güncelleme Tarihi:
EDİRNE,(DHA)- EDİRNE Belediyesi'nin şehir merkezine evrensel ve kanalizasyon atık tesisi kurulması projesi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli törenle atıldı.
Kirişhane Paşaçayırı Mevkiinde inşa edilen Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temel atma törenine CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, yüklenici Esen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Esen, Belediye Başkan Yardımcıları, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.
Törende CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin gönderdiği mesajlar okundu. Daha sonra söz alan Esen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Esen, 2019 yılında tesisi işletmeye alınacağını söyledi. Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da suyu temiz kullanmanın önemine dikkat çekti. Gaytancıoğlu, yüzyılın rüyasını gerçekleştirdiği için Sosyal Demokrat Belediye Başkanı Recep Gürkan'a teşekkür etti. Milletvekili Erdin Bircan da Dünya Çevre Günü'nde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a kazandırdığı güzel proje için teşekkür ederek Sosyal Demokrat Belediyeciliğin aslında bu olduğunu söyledi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, açılış konuşmasını gerçekleştirmeden önce projede emeği geçen Başkan Yardımcısı Hüsnü Güler, Su ve Kanalizasyon Müdürü Ayhan Özer ve Çevre Mühendisi Dilara Aydoğan'ı sahneye davet etti. Gürkan sözlerine "Edirne'nin binlerce yıllık bir rüyası, yüzlerce yıllık bir hayali, arzusu, umudu, isteği olan Edirne İleri Biyoloji Atık Su Arıtma Tesisi Temel Atma Törenine hoş geldiniz, onur verdiniz" sözleriyle başladı.
EVRENSEL VE KANALİZASYON ATIKLARI ÇEVREYİ KİRLETMEYECEK
Edirne'nin 8 bin 300 yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirten Gürkan, "Türkiye'de 81 il var. Kaçında arıtma yoktur bir fikrim yok ama bir elin parmaklarını geçmez. Edirne bu şehirlerden biri olmanın utancı içindeydi. Keşan ilçemiz yıllar önce arıtmasını yaptı, Havsa yaptı, Süloğlu yaptı, Uzunköprü yaptı. Koskoca bir il, tarihe tanıklık yapmış, tarihi yaşan bir il; Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir il ama siz binlerce yıl burada yaşayan bütün kavimlerin, bütün milletlerin gerek evsel atıklarını gerek kanalizasyon atıklarını hiçbir arıtmaya tabi tutmadan olduğu gibi doğaya deşarj etmişsiniz. Anlatmak istediğim buydu. Bugün temelini attığımız tesisin, sözleşme süresi 2,5 yıl ama ondan çok önce tesisi bitirerek, işletmeye alacağız. Bundan sonra Edirne'nin evsel ve kanalizasyon atıkları doğayı, çevreyi, su kaynaklarını kirletmeyecek. Bundan daha önemli, bundan daha güzel ve bundan daha keyifli bir iş var mı? Bu yüzden birlikte sahneye davet ettiğim Hüsnü Güler, Ayhan Güler ve Çevre Mühendisi Dilara'yı ve belediyenin bütün ekibini yürekten kutluyorum. Bu sadece benim başarım değil bu ekibin yarattığı sinerji ile birlikte çalışma anlayışı ile ortaya çıkan bir sonuç. Ve tabi partnerimiz İller Bankası. İhale yetkisini onlara devrettik. Ve bugün burada temelini atıyoruz. Burası 64 bin metrekarelik bir alan; KDV hariç 28 milyon TL'ye bu tesis ihale edildi. artı KDV'yi de koyarsanız 32-33 milyon civarında bir rakam yapar. Bu tesis Edirne'miz için hayatiydi. Gerçekten bir kez daha gurur duydum Edirne'mize hayırlı olsun" dedi.
RAKAMLARLA AÇIKLADI
Tesis hakkında da bilgi veren Gürkan, "Edirne kent merkezi sınırları içerisindeki evsel, ticari ve endüstriyel nitelikli atık suların, yörenin ve ülkenin özellikleri ile mevcut kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, en ekonomik ve fenni bir biçimde arıtılması; arıtılmış suyun deşarj edilmesi amacıyla hazırlanan Edirne Belediyesi Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için 2 kademeli bir proje tasarlandı. İlk etapta uzmanlar tarafından 2033 ve 2048 yıllarına kadar şehir merkezi nüfusunun artış oranı ve bu kapsamda tesise gelecek atık su miktarı hesaplandı. Buna göre 2033 yılında il merkez nüfusunun 213.972 kişi olacağı, 2048 yılında ise bu sayının 278.929 kişi olacağı hesaplandı. Belirlenen nüfus artışı oranında da 2033 yılında günde 38 bin 899 m3, 2048 yılında da günlük 50 bin 612 m3 atık su oluşacağı ve bunun arıtma tesisine geleceği tahmin edildi. Bu hesaplamalarda, İller Bankası Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği'ne göre kişi başı su kullanım değerleri tablosu ve Edirne merkezde 2011 - 2013 yılları arasında gerçekleşen günlük su tüketim değerlerinin ortalaması alındı. Karaağaç dışında 23 mahallenin 467 bin 791 metre uzunluğundaki kanalizasyon şebekesi bu tesise bağlanacak. Tesisin inşaat alanı yaklaşık 90 bin metre kare. Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nde Kaba Izgara, İnce Izgara, Kum Tutucu, Biyofosfor Tankı, Uzun Havalandırma Havuzu, Çökeltim Havuzu, Çamur Susuzlaştırma Binası ve Deşarj üniteleri bulunacak" diye konuştu.
'30 YILDIR YAPILMAYANLARI YAPTIM'
Gürkan, temel belediyecilik hizmetlerinden geriye sadece alt yapının kaldığını belirterek, "Çöpü bitirdik. Türkiye'nin en modern, en ileri tesislerinden birini kurduk. Günde 16 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde çöpten elektrik üretmeye başlıyoruz. Edirne'nin 50 yıllık içme suyu ihtiyacını Kırklareli Kayalı Barajı'ndan bizim adımıza DSİ; 58 kilometre öteden binlik çelik borularla yıllık 20 milyon 500 bin metreküp suyu Edirne'ye getirdik. Bunun için yaptığımız İçme Suyu Arıtma Tesisi devrede. Edirnelilere bu suyu vermeye başladık. Şimdi geriye Edirne Merkez'deki içme suyu şebekesinin komple değişimi, kanalizasyondaki iyileştirme ve yağmur suyu toplama kanallarımız kaldı. İhalesi 4 Aralık 2017 tarihinde yapıldı. OHAL nedeniyle ihale süreci devam ediyor. İnşallah bu projelerin de temelini hep birlikte atacağız ve Edirne'nin 2050'ye kadar alt yapı sorunu kalmayacak. Vicdanen çok rahatım. Çünkü bir Belediye Başkanı olarak Edirne'de 30 yıldır yapılmayanlarını yaptım. Hep derler ya; 'Akıllı belediye başkanları yerin üstüne; deli olan da yerin altına yatırım yapar' Edirne'nin temel belediyecilik sorunlarının çözülmesi için ben Edirne'nin deli belediye başkanı olmaya ilk günden itibaren razı oldum. Hep buna çalıştım, buna çalışmaya devam ederim. Elbette bende bilirim çiçek ekmeyi, yollara asfalt yapmayı. Bunlar kolay işlerdir, güzel işlerdir. Ama bu halk bizi kolayları yapmak için değil; yapılmayanları yapmak için, zorları yapmak için seçti. Bizde halkın bu iradesine, bu isteğine uygun olarak zorları, yapılmayanları yapmaya devam edeceğiz" dedi.